У понеділок, 8 березня, починається Масляний тиждень – підготовчий до Великого посту – в цьому році він триватиме з 8 по 14 березня.

    Термін проведення Масляної залежить від дати головного християнського свята – Великодня. За православними пасхаліями, святкування Масниці починається за 56 днів до Великодня. Разом з тим, Масляна – стародавнє слов’янське свято, що прийшло до нас з язичницької культури і збереглося після прийняття християнства. Церква включила Масляну до переліку своїх свят, назвавши його Сирним, або м’ясопусним тижнем, оскільки Масляна припадає на тиждень, що передує Великому посту. Стародавня візантійська традиція говорить про “сирну седмицю” (тижня) перед постом, але на Русі, коли на її землі прийшло християнство, більше вживали інші молочні продукти, з яких найбільш схожим на сир було масло.

  У країнах східної Європи Масляна протягом багатьох століть зберегла характер народного гуляння. Масляну зустрічали з величальними піснями на снігових гірках.  Символом Масляної було опудало з соломи, наряджене в жіночий одяг, з яким разом веселилися, а потім ховали або спалювали на багатті.

   Невід’ємною частиною свята були катання на конях, на яких надягали найкращу збрую. Хлопці, які збиралися одружитися, спеціально до цього катання купували сани. В катаннях неодмінно брали участь всі молоді пари. Також широко, як і святкова їзда на конях, поширене було катання молоді з крижаних гірок. Серед звичаїв сільської молоді на Масляну були також стрибки через багаття і взяття сніжного містечка. Основним пригощанням Масляної були млинці, весь же тиждень іменувався не інакше як чесна, широка, весела «пані масляна».

  З християнізацією Русі млинці, що колись сприймалися як язичницький символ сонця, стали просто традиційною святковою їжею в “сирний тиждень”, як і паска в свято Воскресіння Христового.

   За церковним вченням, під час масляних зустрічей і святкувань люди повинні знайти можливість примиритися, якщо вони були в сварці чи ворожнечі, оновити родинні, дружні зв’язки і пробачити образи один одному. Не випадково кульмінація масляної наступає в Прощену неділю (цього року 14 березня), нею масляна і завершується.

  У Прощену неділю в храмах після вечірнього богослужіння здійснюється особливий церковний чин прощення, а протягом дня віруючі традиційно просять один в одного прощення за все, чим могли образити, щоб вступити у Великий піст з чистою душею, примирившись з усіма.

 

https://www.1.zt.ua/news/kultura/yak-ukrayintsi-svyatkuyut-maslyanu-sut-svyata-ta-traditsiyi.html

Відділ освіти, культури, молоді та спорту ..

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.