1.Складіть заздалегідь план дій: що робити, куди піти у разі небезпеки:

– покладіть ваші документи та документи дітей/гроші/ключі так, щоб їх можна було легко взяти із собою;

– залиште частину грошей, одяг, копії документів у родичів або друзів, яким ви довіряєте і які не розкажуть про це Вашому партнеру;

– завжди майте при собі дрібні гроші та номери телефонів людей, яким Ви довіряєте;

– повідомте сусідів, коли вони мають викликати поліцію (наприклад, якщо чують крик з Вашої квартири);

–  якщо у Вас є діти, визначте безпечне місце для них – це може бути квартира або будинок друзів, сусідів, родичів, що живуть неподалік; переконайте їх в тому, що їхнє завдання – залишатись в безпеці, а не захищати вас; розкажіть дітям, як дістатися до безпечного місця;

–  розкажіть дітям, як та за яких обставин викликати поліцію – 102;

– знайдіть безпечне місце у вашому домі; якщо починається сварка, спробуйте перейти до безпечного місця;

– під час сварки тримайтеся ближче до виходу з квартири, будинку; тримайтеся подалі від «глухих кутів» та приміщень з небезпечними предметами – кухні, ванни;

– продумайте, як безпечно вийти з дому/квартири;

– навіть якщо Ви не збираєтеся розлучатися з партнером, подумайте куди ви могли б піти з дому у разі потреби; подумайте, як би ви це зробили – наприклад, виносячи сміття з дому, вигулюючи собаку або під час походу в магазин;

– зберіть валізу з речами першої необхідності та тримайте її там, звідки Вам буде її легко забрати, або залиште в друзів, родичів.

  1. Повідомте поліцію про вчинення насильства відносно себе, а також дітей, якщо діти були свідками насильства . Це повідомлення може бути зроблене шляхом виклику поліції безпосередньо у момент вчинення насильства, або після того, коли ви знайдете безпечне місце і зможете викликати поліцію. Або можете написати заяву безпосередньо у відділені поліції чи письмову заяву надіслати поштою, зокрема електронною.
  2. Заздалегідь продумайте можливі вирішення важливих юридичних питань. Якщо ви зважилися піти та розірвати сімейні стосунки, то виникнуть питання про розподіл спільного майна, встановлення місця проживання дітей та виплати аліментів.

         Юристи соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій, а також центрів безоплатної вторинної правової допомоги можуть надати вам безоплатну правову консультацію, зокрема щодо подання заяви про розірвання шлюбу, стягнення аліментів на утримання дітей, визначення місця проживання дітей, поділ майна тощо.

  1. За наявності тілесних ушкоджень (синці, подряпини та інше) зазначайте про це у своїй заяві і одразу ж у цей день або на наступний звертайтеся у травмпункт і повідомляйте, хто Вас побив. Після написання заяви у поліцію призначається слідчий, від якого Ви можете отримати скерування на проходження експертизи з метою визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень.
  2. Якщо насильство відбувалося у присутності дітей або відносно них, у тому числі якщо це психологічне насильство, напишіть заяву в службу у справах дітей.

         У ситуації домашнього насильства найчастіше страждають діти. Батько і мати мають рівні права щодо спілкування з дітьми, побачення з ними та проживання. Тому, якщо насильство відбувалося у присутності дітей, внаслідок чого діти мають психологічні травми, Ви маєте право не давати кривдникові бачитися та спілкуватися з дітьми, поки рішенням суду не буде визначеного способу участі батька у  вихованні дітей та призначено дні, години і визначено умови побачень.

  1. Якщо не можете визначитися щодо подальшого життя або Вам складно розірвати цикли насильства – скористайтеся безоплатними психологічними консультаціями центру соціальних служб та неурядових організацій.
    Дзвоніть на гарячу ГО «Громадський Рух «Віра, Надія, Любов» – 777-25-17. Також Ви можете зателефонувати на Національну гарячу лінію 116 123, фахівці якої Вас зможуть проконсультувати та повідомити, куди можна звернутися за допомогою.

Куди звертатися у м.Теплодар:

– до поліції за номером 102 або до дільничного інспектора (вул.Комунальна,3);

– до управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Теплодарської ради (вул. Піонерна, 7, І поверх);

– до відділу освіти управління освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Теплодарської міської ради (вул. Піонерна, 7, І поверх);

– до служби у справах дітей виконавчого комітету Теплодарської міської ради (вул. Піонерна, 7, ІІ поверх, каб.38);

– до КНП «Теплодарська центральна міська лікарня» (вул. Польова, 6).

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.