Правова допомога біженцям

Міграційні процеси стали невід’ємною ознакою розвитку людства від самого його зародження. За даними ООН, сьогодні у світі налічується близько 15 мільйонів біженців: це мешканці різних регіонів, які через конфлікти, стихійні лиха, грубе порушення прав людини були змушені залишити свої домівки й шукати притулку чи захисту в інших країнах. Проблема захисту прав біженців, яка набула особливої актуальності для України у зв’язку з історичними подіями, що мали місце під час та після розпаду СРСР, не втрачає своєї гостроти через географічне розташування України.

У випадку прийняття негативного рішення для заявника, зокрема, рішення органу міграційної служби про відмову в прийнятті заяви про надання статусу біженця, про відмову в оформленні документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця, заявник має право оскаржити це рішення.

До правових центрів безоплатної вторинної правової допомоги біженці найчастіше звертаються у разі, якщо їм відмовлено територіальними органами ДМС України у наданні статусу біженця.

З початку 2016 року до Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло 46 звернень від шукачів притулку, було видано 46 доручень про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Адвокат, що надає безоплатну вторинну правову допомогу, здійснює представництво інтересів особи до моменту прийняття рішення про надання статусу біженця чи оскарження рішення щодо статусу біженця.

Для того, щоб центр отримав можливість призначити адвоката, особі необхідно подати довідку “Про звернення за захистом в Україні” (для біженців).

Біженцем визнається особа, яка знаходиться поза межами рідної країни внаслідок добре обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідування через свою расу, релігію, національність, приналежність до певної соціальної групи або політичні погляди і не може чи не бажає скористатися захистом своєї країни.

Україна в 2002 році приєдналася до Конвенції ООН 1951 року і надає захист іноземним громадянам і особам громадянства, які його шукають на її території, шляхом:

– визнання біженцем;

– визнання особою, яка потребує додаткового захисту;

– визнання особами, які потребують тимчасового захисту (див. Закон України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»).

В квітні до центру звернулась особа, що здобуває статус біженця, оскільки 02.11.2015 року отримала відмову у розгляді її заяви про надання зазначеного статусу. Дізнавшись про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги, він звернувся до Першого одеського місцевого центру. 12.04.2016 року було видано доручення на ім’я адвоката Гаврилюк Юрія Сергійовича, який вивчивши матеріали справи звернувся до Одеського окружного адміністративного суду м. Одеси з відповідним позовом про визнання неправомірним і скасування наказу про відмову в розгляді заяви. Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, суд апеляційної інстанції залишив рішення без змін. Вищий адміністративний суд України, розглянувши касаційну скаргу адвоката, повернув справу до суду І інстанції на повторний розгляд.

17.05.2016 року Одеський окружний адміністративний суд видав постанову про задоволення позову особи та визнання наказу ДМС протиправним, скасував зазначений наказ та зобов’язав ДМС розглянути заяву особи, що звернулася.

Ви можете отримати правову допомогу за адресою:

м. Теплодар, вул. Полова,1 (другий поверх, каб№7), телефон (048) 709-26-71, з моб. (094) 917-26-71, ел.пошта teplodarske@legalaid.od.ua

м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 98, телефон (048) 732-18-37, ел.пошта odesa1odesa@legalaid.gov.ua

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.