Законом України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”  визначено розміри прожиткового мінімуму як для основних соціальних і демографічних груп населення, так і в розрахунку на одну особу на місяць.

Із 1 липня поточного року розмір прожиткового мінімуму змінився, що є підставою для зміни розміру пенсійної виплати та надбавок, які визначають виходячи з прожиткового мінімуму.

Так, з 1 липня поточного року показник прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, становить 1435,00 грн.

У зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, із 1 липня збільшено розмір мінімальної пенсійної виплати з 1373 грн. до 1435 грн.

Звертаємо увагу, що оскільки з 1 жовтня минулого року Урядом було прийнято рішення щодо проведення перерахунку пенсій з урахуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, збільшеного на 79 грн, на сьогодні всі мінімальні пенсії осіб, які мають необхідний страховий стаж (чоловіки – 35 років, жінки – 30 років, а для осіб, яким пенсію призначено до 01.10.2011 року, 25 і 20 років страхового стажу відповідно) прораховані, виходячи з величини 1452 гривні, тому цей перерахунок таких осіб не стосується.

Зокрема, підвищення стосується тих пенсіонерів, які досягли пенсійного віку, але не мають повного страхового стажу (чоловіки – 35 років, жінки – 30 років, а для осіб, яким пенсію призначено до 01.10.2011 року, 25 і 20 років страхового стажу відповідно), і розмір їхньої пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, окрім пенсії за особливі заслуги перед Україною, не досягає 1435 грн.

Також підвищені пенсії до 1435 грн отримали працюючі пенсіонери (незалежно від виду пенсії), розмір пенсії яких до цього часу становив       1373 грн.

Після перерахунку з 01.07.2018 року розмір пенсії не може бути нижчим, ніж 1435 грн.

Також відбулося підвищення пенсій донорів. Статтею 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» передбачено, що почесні донори України мають право на надбавки до пенсії в розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Тому, виходячи із нового розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з 01.07.2018 року – 1770,00 гривень), проведено перерахунок надбавки, передбаченої Законом України «Про донорство крові та її компонентів, яка з 1 липня 2018 року становить 177 грн. (10% від 1770 грн).

Також зріс максимальний розмір пенсії, який залежить від розміру прожиткового мінімуму. Законодавчо визначено, що максимальний розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (окрім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною), не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність. Відповідно, максимальний розмір пенсії збільшено з 13730 грн. до 14350 грн.

 

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.