Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону України “Про запобігання корупції” ( далі – Закону) особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому порядку декларацію за минулий рік.

         Відповідно до ч. 2 ст. 52 Закону у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме: отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отриманння доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції.

         Якщо суб’єкт декларування припинив виконувати функції  держави у квітні 2018 року, то декларацію особи, яка припинила відповідну діяльність, він подає у 2019 році. Обов’язок же у такого суб’єкта декларування подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані припиниться після подання декларації особи, яка припинила виконувати функції держави або місцевого самоврядування.

         Відповідно до п. 1 Правил заповнення форми повідомлення під суттєвою зміною в майновому стані суб’єкта декларування розуміється отримання ним одноразового доходу або придбання майна на суму, яка перевищує 50 ПМ, встановлених для працездатних осіб на 1 січня року, у якому подається повідомлення. Для кожного випадку отримання доходу або придбання майна подається окреме повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування.

         Для цілей здійснення фінансового контролю Закон у ст. 46 розуміє, що доходи – це у тому числі доходи у вигляді заробітної плати (грошового забезпечення), отримані як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, благодійна допомога, пенсія, доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки та інші доходи.

         Згідно з п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом його походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді, зокрема доходів від зайняття підприємницькою та незалежною професійною діяльністю.

         Враховуючи зазначене, суб’єкт декларування зобов’язаний подати повідомлення у разі отримання ним кредиту, позики, поворотної фінансової допомоги (позички) тощо на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

         Також потрібно подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані у разі отримання суб’єктом декларування, який зареєстрований як фізична-особа-підприємиць, одноразового доходу від підприємницької діяльності на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів. 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.