До 1 січня 2015 року непрацюючі жінки користувалися правом дострокового виходу на пенсію після досягнення ними 55-річного віку при наявності не менше 30 років страхового стажу. Розмір пенсії, призначеної на зазначених підставах, зменшувався протягом всього періоду її отримання на 0,5% за кожен повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

З 1 жовтня 2017 р. набрали чинності зміни до п. 72 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України №1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” відповідно до яких, зазначене зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом періоду до досягнення віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, та протягом періоду, який дорівнює кількості повних та неповних місяців дострокового виходу на пенсію після досягнення жінкою віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону.

Наприклад: жінка, 12 червня 1959 року народження. Відповідно до статті 26 Закону пенсія за віком має призначатися при досягненні 58 років, проте за поданою заявою пенсія була призначена достроково при досягненні 55 років, тобто на 3 роки раніше із зниженням розміру пенсії на 18 % (36 міс. х 0,5%). Виходячи із внесених до Закону змін, при досягненні 61 року (тобто через три роки після досягнення нею пенсійного віку) пенсія буде перерахована і виплачуватися в повному розмірі.

При цьому, розмір зазначеної пенсії не може бути меншим ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановлений законом, що з 1 січня 2018 року становить 1452 грн.

Шановні пенсіонери! Спеціалісти Малиновського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одесі завжди готові надати відповідні консультації в межах своєї компетенції. Звертайтесь за адресою: м.Одеса. вул Проховівська, 3,   телефон (048) 728-15-08.

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.