3 жовтня Верховна Рада підтримала урядову пенсійну реформу. Після підписання документу Президентом уряд зможе розпочати виплати підвищених пенсій.

Від 1 жовтня мінімальну пенсію буде збільшено до 1452 гривень. Пенсії будуть перераховані відповідно до зростання середньої заробітної плати, а розмір виплат пенсіонерам, які вийшли на пенсію в різні роки, може відрізнятися в 2,5 рази.

Реформа встановлює однакові для всіх умови призначення пенсій – нарахування в залежності від стажу і розміру заробітної плати.

З 1 жовтня буде скасовано 15-відсоткове зниження пенсій тим, хто продовжує працювати. 

Завдяки реформі буде ліквідовано дефіцит Пенсійного фонду, адже у цьому році він становить майже половину від потреби. Уряд планує до 2024 року зробити Пенсійний фонд бездефіцитним та інвестувати в підвищення пенсій.

Також до законопроекту були внесені правки, які посилюють соціальний захист людей праці. Зокрема, закон дозволяє з 1 січня 2028 року призначати пенсії незалежно від віку особам, в яких страховий стаж складає 40 і більше календарних років, а це дозволить виходити на пенсію раніше 60 років.

Підприємці зможуть розраховувати на призначення пенсії в 60 років завдяки зарахуванню до страхового стажу підприємницької діяльності, яка здійснювалася по 31 грудня 2017 року.

Вже з 1 січня 2019 року буде запроваджено другу складову системи пенсійного забезпечення – накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що забезпечить більш високі пенсійні виплати у майбутньому.

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.