Опіка встановлюється над особами, які судом визнані, недієздатними.
Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

 Піклування встановлюється над особами дієздатність яких обмежена.
Суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними та якщо вона зловживає спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми тощо і тим ставить себе чи свою сім’ю, а також інших осіб, яких вона за законом зобов’язана утримувати, у скрутне матеріальне становище.

Для визнання особи недієздатною або обмежено дієздатною майбутній опікун має подати заяву до суду з відповідною заявою. 

Суд призначає опікуна на підставі подання від органу опіки та піклування. Кандидатура опікуна розглядається на засіданні Опікунської ради при виконавчому комітеті Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області.

Завдання органу опіки та піклування передбачені нормами та положеннями Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Правилами опіки та піклування, затвердженими спільним наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.1999 №34/166/131/88.  

Так, відповідно до Правил опіки та піклування, встановлено, що опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про  повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.

Згідно положення про Опікунську раду при виконавчому комітеті Теплодарської міської ради, затвердженого Рішенням виконавчого комітету Теплодарської міської ради від 15.02.2018 № 18/В-2018 опікунська рада є консультативно-дорадчим органом, головним завданням якого є надання допомоги виконавчому комітету Теплодарської міської ради у здійсненні ним функцій органу опіки та піклування стосовно недієздатних та обмежено дієздатних осіб.

Відповідно до Положення, на засіданнях Опікунської ради розглядаються питання, які стосуються повнолітніх осіб, що перебувають під опікою (піклуванням) або потребують призначення опікунів (піклувальників), а саме:

  • надання висновку щодо можливості призначення опікуна (піклувальника) над фізичною особою в разі визнання її недієздатною (обмежено дієздатною);
  • звільнення від повноважень опікуна (піклувальника) над фізичною особою;

– надання дозволу опікуну (піклувальнику) на вчинення правочинів щодо укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, укладання договорів щодо іншого цінного майна;

  • надання висновку опікуну (піклувальнику) про можливість влаштування підопічного до психоневрологічного закладу на повне державне утримання.

За більш детальною інформацією звертатися до Управління соціальної політики виконавчого комітету Теплодарської міської ради (м. Теплодар, вул. Піонерна,7 кабінет 3, телефон (048) 705-34-69)

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.