Міжнародний день захисту дітей – одне з найстаріших міжнародних свят. Рішення про його проведення було ухвалено у 1925 році на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, в Женеві.

Історія замовчує, чому це дитяче свято вирішили відзначати саме 1 червня. За однією з версій, в 1925 Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (фестиваль човнів-драконів), дата якого якраз припала на 1 червня.

Міжнародний день дітей має прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання, гармонію, свіжість і родючість, навколо знака Землі розміщені стилізовані фігурки — червона, жовта, синя, біла й чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений у центрі, є символом нашого спільного дому.

Кожна людина має знати про Конвенцію ООН про права дитини — міжнародний правовий документ, що визначає права дітей в державах-учасницях. Конвенція з прав дитини є першим і основним міжнародно-правовим документом обов’язкового характеру, що присвячений широкому спектру прав дитини. Документ складається з 54 статей, що деталізують індивідуальні права осіб віком від народження до 18 років (якщо згідно застосовним законам повноліття не настає раніше) на повний розвиток можливостей в умовах, вільних від голоду і нужди, жорстокості, експлуатації та інших форм зловживань.

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.