На виконання пункту 2 розділу ІІ Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 червня 2018 року № 130 МКП «Теплодарводоканал» доводить до відома споживачів м.Теплодар про намір здійснити зміну  тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.

          На сьогоднішній день, діють тарифи з централізованого водопостачання та водовідведення, для всіх категорій споживачів, які були встановлені рішенням виконавчого комітету Теплодарської міської ради від 31.08.2022р. №98/В-2022 у зв’язку з переходом на спрощену систему оподаткування та введені в дію з 1 вересня 2022 р. у розмірі 39,92 грн.без ПДВ, у тому числі:

Централізоване водопостачання – 22,85 грн./м3 без ПДВ

Централізоване водовідведення – 17,07 грн/м3 без ПДВ

В результаті змін у ціновій політиці та оплати праці, що мають постійний характер та не залежать від господарської діяльності підприємства, основні складові тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення суттєво зросли.

У порівнянні з тарифами на енергоресурси та матеріальни витрати, які затверджені в діючому тарифи відбулося значне зростання.

Тариф на електроенергію зріс (з 3,2994 грн. з ПДВ 1кВт/год до 6,2952грн. з ПДВ за 1кВт/год), відповідно збільшились  витрати підприємства за спожиту електроенергію на 93,7 %.

 Послуги з розподілу електроенергії зросли з 1,2324 грн. за1кВт/год. з ПДВ до 1,36387грн. 1кВт/год з ПДВ, що становить 10,7 %

 Планується підвищення тарифу на покупну воду у ТОВ «Інфоксводоканал» з 7,776 грн.з ПДВ до 9,456 зростуть на 21,6 % (підвищення планується з 1 липня 2023р.). В новому розрахунковому тарифі ціна на покупну воду залишена без змін. У разі підвищення ціни на воду, буде проведено коригування тарифу по цій статті витрат.

Збільшення фонду оплати праці на 8,2% внаслідок зміни рівня прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2023 році у порівнянні з 2021 роком (останні зміни які були щодо розрахунків посадовах окладів), а також за рахунок дотримання всіх норм та гарантій, передбачених Галузевою угодою між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Об’єднанням організацій роботодавців “Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України” та центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення на 2017-2024 роки”, які враховують у себе і останні зміни  в частині підвищення мінімальної тарифної ставки робітника 1 розряду, збільшення галузевого коефіцієнту, збільшенням коефіцієнтів співвідношень по професіям та посадам.        

  Збільшенням відрахувань на соціальні заходи внаслідок збільшення фонду оплати праці.

          Зменшення обсягів реалізації послуг для населення, який є основним споживачем послуг на 11,7% також є однією з причин збільшення тарифів.

Невідповідність діючих тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення  реальній собівартості, тягне за собою нестачу обігових коштів, що надходять від реалізації наданих послуг, і як слідство, заборгованність перед постачальниками, нарахування штрафних санкцій, судові та виконавчі витрати та збитки на підприємстві.

Тому приведення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення до економічно обґрунтованого рівня є об’єктивним та необхідним заходом для належного функціонування підприємств, що забезпечують споживачів питною водою та послугами водовідведення.

                 Відповідно до пункту 3 частини першої статті 3 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» одним із принципів, на яких ґрунтується державна політика у сфері житлово-комунальних послуг, є забезпечення функціонування підприємств, установ та організацій, що виробляють, виконують та/або надають житлово-комунальні послуги, на умовах самофінансування, досягнення рівня економічно обґрунтованих витрат на виробництво таких послуг.

Згідно з частинами другою та четвертою статті 10 Закону «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» тарифи на комунальні послуги суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих планованих витрат на їх виробництво з урахуванням планованого прибутку. Встановлення тарифів на комунальні послуги, нижчих за розмір економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, не допускається і може бути оскаржено в суді.

Крім того, звертаємо Вашу увагу на те, що на виконання вимог п. 24  Постанови  Кабінету Міністрів України від 01.06.2011р. №869 «Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення» (зі змінами від 03.04.2019р.) до тарифів  на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення  не включаються витрати, які входять до складу плати за абонентське обслуговування.

Відповідно до Порядку тарифи на 2023 рік сформовані з врахуванням:

–         річного плану діяльності підприємства з централізованого водопостачання та водовідведення окремо за кожним видом діяльності;

–        загальновиробничих норм питомих витрат електричної енергії;

–        індивідуальних технологічних нормативів використання питної води;

–       Податкового кодексу України;

–      Закону України «Про оплату праці», положень Генеральної та Галузевої угод, колективного договору підприємства;

–          технологічних регламентів, техніко-економічних розрахунків, з урахуванням ставок податків, зборів, обов’язкових платежів, цін на матеріальні ресурси та послуги.

             З урахуванням вищевикладеного, розрахункові тарифи (додаток 1) підприємства (якє наразі є платником єдиного податку третьої групи та використовує особливості оподаткування)   становлять:

Централізоване водопостачання – 31,42 грн. за 1куб. м. без ПДВ;

Централізоване водовідведення  – 23,41 грн. за 1куб. м. без ПДВ.

 Для квартир не обладнаних лічильниками холодної води тариф  на одну особу в місяць на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення становить 370,10 грн.без ПДВ.

П         Послуги

 

 

Діючий тариф

Плановий

тариф

Рівень підвищення/зниження

грн

%

Централізоване водопостачання

 

22,85

  31,42

 8,57

37,5

 

Централізоване водовідведення

 

17,07

 

  23,41

 

 6,34

  37,1

 

РАЗОМ

 

39,92

 

54,83

 

 

14,91

 

37,35

31 січня 2023 року у Верховній Раді України, зареєстрований Законопроект №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Саме шляхом внесення змін, які плануються, до абзацу першого підпункту 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу України платники єдиного податку третьої групи, які використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, з 1 липня 2023 року втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом.

Даний Законопроект вплине й на діяльність Міського комунального підприємства «Теплодарводоканал», згідно якого підприємство утратить можливість бути платником єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу, що в подальшому призведе до підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення.

Тому у разі переходу з 01.07.2023 року на загальну систему оподаткування, тарифи (додаток 2)  становитимуть

Централізоване водопостачання – 33,06 грн. за 1куб. м. з ПДВ;

Централізоване водовідведення  – 26,36 грн. за 1куб. м. з ПДВ.

 Для квартир не обладнаних лічильниками тариф  на одну особу в місяць на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення становить 401,09 грн.з ПДВ.

Зауваження та пропозиції щодо  наміру зміни  тарифів  від фізичних та юридичних осіб приймаються у письмовому вигляді протягом 7 календарних днів з дня його опублікування на офіційному сайті Теплодарської міської ради Одеського району Одеської області teplodar-city@trada.gov.ua за адресою: вул. Польова, буд.1(каб.15), м.Теплодар, 65490

 

 

Т.в.о.директора                                                                                Роман КАРДОПОЛЬЦЕВ

 

 

Додаток 1

Додаток 2

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.