Головне  управління Держпродспоживслужби в Одеській області листом  № 19-06/2  від 14.01.2022 року  повідомило про  виявлення   афлатоксинів у смажених фісташках у шкарлупі, що експортувалися з Туреччини,   (виробник  Alagozler GidaPaz. San Ve Tie Lth Ihr Turz. Ltd.Sti; експортер: Malatya Pazari Kurnyemiscilik Sanayi ve Ticarer A.S.) через Болгарію  до України (отримувач:  ТОВ “ОКЕАН КОМПАНІ ТРЕЙД» вул. Миру,3 м. Київ, 03134).  

    Афлатоксини є токсичними і канцерогенними речовинами. Це смертельно небезпечні мікотоксини, стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників, тому вони і потрапляють у готову продукцію.

   Вживання горіхів, що містять високий рівень афлатоксинів може призвести до гострого отруєння афлатоксинами, що може спричинити біль у животі, блювоту, надлишок рідини в легенях, жирову дистрофію та некроз печінки. Афлатоксини викликають гострий цироз печінки, підвищений ризик раку печінки, довготривалий вплив викликає послаблення і пригнічення імунної системи, уповільнення росту дітей. При попаданні афлатоксинів в високих дозах в організм смерть настає протягом декількох діб через незворотні ураження печінки.

  З метою недопущення реалізації, придбання та використання  небезпечної продукції та, як наслідок,  можливих  отруєнь – доводимо дану інформацію до відома  суб’єктів господарювання та жителів міста.

Бережіть себе та своє здоров’я.

                                               Відділ соціально-економічного розвитку

                                                    виконавчого комітету Теплодарської міської

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.