Завдяки великому ресурсному потенціалу природної родючості чорноземів Україна займає провідні позиції у світовому експорті зернових культур і соняшнику. Разом з тим, в Україні протягом останніх років домінувала незбалансована дефіцитна система землеробства з поступовим збідненням ґрунтово-ресурсного потенціалу та погіршенням екологічного стану ґрунтів. Як наслідок, ґрунти втратили значну частину гумусу, найродючіші у світі чорноземи перетворилися на ґрунти з середнім рівнем родючості і продовжують погіршуватися. Зберігати й надалі такий підхід до родючості неприпустимо, бо це призведе до подальшого загострення проблеми, ділиться переживаннями керівник Одеської області Сергій Гриневецький.
Саме тому голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, на виїзних слуханнях Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики що пройшли в Одеській облдержадміністрації, і підняв важливе питання збереження і відновлення родючості грунтів.
“Спеціалістами Одеської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» встановлено, що структура сільськогосподарських угідь Одеської області не відповідає вимогам ландшафтно-врівноваженого землеробства, бо їх розораність дуже висока і становить більше 80 %. Для переходу на ґрунтозахисне і екологобезпечне землеробство потрібно частину орних земель вивести з обробітку під ліси, луки, пасовища, водоймища, заповідні і рекреаційні зони” – зазначив голова Одеської ОДА.
Як відзначив Сергій Гриневецький, спеціалісти рекомендують, у землеробстві Одеської області, в сівозмінах необхідно вводити посіви багаторічних трав, зернобобових культур, сидеральні пари. В якості органічного добрива використовувати солому і пожнивні рештки інших культур з метою покращення балансу гумусу і поживних речовин в грунтах області.
“Земельний фонд нашого регіону складає 3,3 млн. га. Сільськогосподарські угіддя – 2,6 млн. га, із них: рілля – 2,1 млн.га; багаторічні насадження – 90,9 тис.на; сіножаті, пасовища – 406 тис. га. На жаль, в Одеській області поступово втрачаються ресурси гумусу в ґрунтів через те, що обробіток ґрунту не відповідає сучасному моменту і сформовано на основі 4 культур (пшениця, ячмінь, соняшник, ріпак) та впроваджено неправильну структуру посівних площ. Через це, кожні 5 років ми втрачаємо 0,4-0,5% гумусу. Нині чорноземи області мають 3,5- 4% гумусу, а раніше – було 6%” – додав голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький.
На його думку, під час реалізації пілотних проектів із модернізації насосних станцій та меліоративних каналів на Одещини, особливо важливо враховувати не тільки такі факти, як якість води, якою будуть поливати зрошувані землі, а й забрудненість вод і земель пестицидами, якість самих ґрунтів, бо це в решті решт впливатиме на кінцеву якість вирощеної продукції і відповідно на якість життя і здоров’я населення, яке споживатиме вирощену продукцію. А це, переконаний Сергій Гриневецький – питання продовольчої безпеки, яке є складовою Національної безпеки!
За інформацією Одеської ОДА