Голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький провів чергову апаратну робочу нараду, основним питанням порядку денного якої стала участь Одеської області у реалізації державних бюджетних програм.

Про стан залучення цільових коштів для соціально-економічного розвитку Одеської області за рахунок коштів субвенцій державного бюджету та коштів, передбачених для реалізації завдань і заходів державних програм, у своєму виступі доповіла директор Департаменту фінансів ОДА Марина Зінченко.

«В державному бюджеті наразі наявні 65 загальнодержавних програм і заходів, що можливо залучити для комплексного соціально-економічного розвитку Одеської області. Аналіз проведених заходів щодо залучення коштів державного бюджету на потреби області свідчить, що структурними підрозділами ОДА проведена відповідна робота та станом на вересень залучено коштів у обсязі понад 5,43 млрд грн. Зокрема, ними розподілено, затверджено та відпрацьовано 32 програми та заходи державного бюджету, здійснюється відпрацювання 18-ти бюджетних програм з Міністерствами, для можливого відпрацювання залишається ще 15 бюджетних програм. Із зазначених 32-х програм розподіл за галузями має такий вигляд: соціальна сфера (14), енергоефективність, будівництво, дорожнє господарство (9), економічна діяльність (6), правоохоронна та інформаційна діяльність (2), екологія та сільське господарство (1)», – надала загальну характеристику Марина Зінченко.

Директор Департаменту фінансів Одеської облдержадміністрації також визначила структурні підрозділи, які найкраще опрацювали інформацію про програми. Це – Департамент капітального будівництва (3 програми – 100%), Департамент соціальної та сімейної політики (затверджено 7 програм із 9-ти), Департамент систем життєзабезпечення та енергоефективності (5 програм із 7-ми), , управління цифрового розвитку та цифрової трансформації (2 програми із 3-х), Департамент освіти та науки (4 програми із 8-ми). В той же час, як зазначила Марина Зінченко, необхідно активізуватися у реалізації бюджетних програм структурним підрозділам ОДА з найнижчими поточними показниками, зокрема – Департаменту культури (1 програма із 6-ти), управлінню фізичної культури (1 програма із 5-ти), Департаменту охорони здоров’я (1 програма із 7).

Окремо Марина Зінченко наголосила на декотрих негативних позиціях щодо реалізації бюджетних програм, адже й досі не визначено спрямування коштів по трьох бюджетних програмах («Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту»; «Загальнодержавні заходи у сфері освіти»; Вища освіта, енергоефективність та сталий розвиток), а залучення коштів по програмі «Розкриття туристичного потенціалу України» можливо тільки після затвердження «Державної цільової програми з розвитку внутрішнього та в’їзного туризму України» (термін затвердження – вересень 2021 року).

Марина Зінченко звернула увагу керівників профільних структурних підрозділів облдержадміністрації на вимоги чинного бюджетного законодавства щодо необхідності використання виділених коштів державних субвенцій протягом поточного бюджетного року (не пізніше 15-го грудня), початком закінчення якого є вересень.

«Давайте будемо послідовними та конструктивними у своїх діях, виконуючи кожний свої повноваження та реалізуючи нагальне завдання сьогодення – швидке, ефективне, цільове спрямування освоєння наявних бюджетних коштів», – закликала колег Марина Зінченко.

За результатами виступу та обговорення цього актуального питання голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький наголосив на необхідності більш тісної та злагодженої співпраці кожного підрозділу ОДА з профільними міністерствами. Також Сергій Гриневецький надав відповідні доручення керівниками структурних підрозділів щодо активізації зусиль із залучення коштів по 18-ти бюджетних програмах, по яких розпочато відпрацювання з міністерствами, та по 15-ти інших – для можливого відпрацювання.

За інформацією Одеської ОДА

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.