Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області нагадує:

Законом України “Про державний бюджет України на 2021 рік” від 15.12.2020 № 1082-ХІ встановлено розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року – 6000 грн., з якої повинні бути сплачені усі податки та єдиний соціальний внесок. А це означає, що розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати. Якщо працівнику нараховано заробітну плату меншу мінімальної та здійснено нарахування єдиного соціального внеску із суми різниці між мінімальною заробітною платою та фактично нарахованою, страховий стаж для обчислення пенсії розраховуватиметься з врахуванням сплати внеску від фактично нарахованої (заробленої працівником) заробітної плати.

            «Сіра» зарплата – напівлегальний заробіток. Людина офіційно працевлаштована: одну частину доходу отримує «по-білому» з відрахуванням внесків згідно чинного законодавства,   а другу – без сплати соціально-податкових відрахувань (у конверті).

Сплата страхових внесків лише з частини реальної заробітної плати суттєво зменшує розмір майбутньої пенсії. Отримуючи частину заробітної плати «у конверті» людина наражає себе на зменшення виплат у разі:

  • конфлікту з роботодавцем;
  • оплату листків тимчасової непрацездатності;
  • при скорочені в разі реорганізації підприємства та постановці на облік в центрі зайнятості;
  • проблему з отриманням банківських кредитів без нормальної довідки про доходи;
  • недоотримання виплат, пов’язаних з народженням дитини;
  • компенсації при травматизмі.

            Шановні громадяни! Не погоджуйтесь на виплату заробітної плати «в конвертах». Працюйте «по-білому»! Дбайте про свою соціальну захищеність та гідну пенсію в майбутньому!

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.