Багатодітна сім’я − сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, − до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

        Документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї та її право на отримання пільг є «Посвідчення батьків багатодітної сім’ї» та «Посвідчення дитини з багатодітної сім‘ї».

Для подання заяви щодо отримання статусу багатодітної сім’ї одному з батьків за місцем його реєстрації необхідно звернутися  до  центру надання адміністративних послуг, обов’язково при собі мати оригінали та копії:

  • паспорт громадянина України кожного з батьків та дітей віком старше 14 років, посвідка на постійне проживання батьків, якщо вони є іноземцями або особами без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах (копії);
  • довідки про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб (копії);
  • свідоцтва про народження дітей (копії);
  • свідоцтво про шлюб (копія);
  • довідки про реєстрацію місця проживання (додаток 13) батьків та дітей (копії);
  • у разі реєстрації батьків за різним місцем проживання надається довідка про те, що за місцем реєстрації батька або матері сім’я не перебуває на обліку як багатодітна та не отримувала посвідчення батьків та дітей багатодітної сім’ї;
  • фотокартки розміром 30×40 мм кожного з батьків та дітей віком старше 6 років;
  • у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу – документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв’язку з усиновленням);
  •  якщо дитина віком від 18 років навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти надається довідка про підтвердження зарахування до закладу освіти або про переведення на наступний курс навчання в межах відповідної програми підготовки (інформація підтверджується заявником кожного семестру, до закінчення закладу освіти, але не довше ніж до досягнення особою 23 років).
  • у разі народження дитини або навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України надаються копія свідоцтва про народження дитини або довідки із закладу освіти. Такі документи подаються за умови їх легалізації, якщо інше не передбачено законом та міжнародним договором України, та з перекладом на українську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

Посвідчення видаються безоплатно одному з батьків багатодітної сім’ї протягом десяти робочих  днів після подання усіх необхідних документів. Строк дії посвідчень визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї. Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років. При досягненні дитиною 14-річного віку в посвідчення вклеюється нова фотокартка.

      Сім’я   втрачає право на користування пільгами, якщо   із 3-х дітей є студент та:

  • студент переводиться на заочну чи вечірню форму навчання;
  • студент припиняє навчання у разі академвідпустки чи інших причин;
  • студент вступає в шлюб і створює власну сім’ю.

 За роз’ясненнями з питань надання  даних послуг потрібно звертатися до  управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Теплодарської міської ради за телефоном 783-10-13.

                                                    Управління праці та соціального захисту населення 

                                                            виконавчого комітету Теплодарської міської ради

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.