Обґрунтування щодо необхідності зміни  тарифів  МКП «Теплодарводоканал» на централізоване водопостачання, водовідведення та очищення стічної води

Оновною метою діяльності  міського комунального підприємств «Теплодарводоканал»  є забезпечення безперебійного та якісного водопостачання, водовідведення та ощищення стоків населенню, організаціям та підприємствам міста. Послуги з водопостачання та водовідведення надаються для всіх споживачів міста цілодобово та в необхідних об’ємах.

На сьогоднішній день на МКП «Теплодарводоканал» склалася складна ситуація, спричинена невідповідністю діючих тарифів на послуги з водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод до їх фактичної собівартості.

Зростання собівартості послуг обумовлюється по незалежним від підприємства причинам, а саме постійним зростанням елементів витрат.

 Обігових коштів, які надходять від реалізації послуг,  недостатньо для   повної оплати усіх витрат. Відсутність коштів для своєчасної оплати зобов’язань, призводить до нарахування МКП «ТВК» штрафних санкцій за порушення умов договірних відносин, а також по сплаті податків та обов’язкових платежів, що погіршує фінансовий стан підприємства.

Основною метою доведення рівня тарифу до економічно обґрунтованих витрат на виробництво послуг є  виведення підприємства з кризового стану та недопущення у подальшому збиткової діяльності підприємства та забезпечення належної організації виробничого процесу, а також:

–  забезпечення стабільної роботи системи водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод;

– здійснення 100% розрахунку за електроенергію та покупну воду;

–  здійснення своєчасної сплати податків, заробітної плати та виконання інших зобов’язань;

– не допущення нарахування штрафних санкцій  у зв’язку з несвоєчасним виконанням зобов’язань по сплаті податків та зборів та за договірними зобов’язаннями;

– своєчасне та якісне виконання планово-попереджувальних та аварійно-відновлювальні робіт на мережах водопостачання та водовідведення;

  На сьогодні існує тенденція до зменшення обсягів водоспоживання населення, однак витрати підприємства на утримання господарства та забезпечення виробничих процесів постійно зростають. За такої ситуації не реагування на ринкові умови та відмова встановлення економічно обгрунтованого тарифу – це неможливість стратегічно важливого для міста підприємства планувати та належним чином забезпечувати свою діяльність, виконувати основні функції.

МКП «Теплодарводоканал» на підставі чинних нормативних актів здійснило розрахунок тарифів на централізоване водопостачання, централізоване водовідведення та очистку стічної води та надало заяву і підтвердні матеріали  до виконавчого комітету Теплодарської міської ради у лютому 2020 року, але рішення не було прийняте у встановлені чинним законодавством строки. А МКП «Теплодарводоканал» не повідомлено з яких причин та  не надано жодної відповіді щодо мотивованої відмови.

Вдруге МКП «Теплодарводоканал» надало заяву та додані до неї матеріали про встановлення тарифів  04 травня 2020 року.

29 травня 2020 року за  № 65/В-2020 було прийнято рішення щодо встановлення тарифів для всіх споживачів, крім населення, що поставило під загрозу стабільну роботу підприємства, оскільки основним споживачем послуг (85%) є населення.

 

23 червня 2020 року за № 75/В-2020 було прийняте рішення щодо встановлення тарифів для всіх споживачів, у тому числі і для населення з 1 липня 2020 року. Але тарифи були прийняті не в економічно обгрунтованому розмірі та без зазначення жодних джерел відшкодування різниці в тарифах, що суперечить законодавству.

Установлення Кабінетом Міністрів України, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, без визначення джерел для відшкодування різниці між такими розмірами за рахунок коштів відповідних бюджетів не допускається.

Діючі тарифи  становлять:

 

  • На централізоване водопостачання – 14,42 грн/куб.м без ПДВ 

                                                                                17,30 грн/куб.м з ПДВ;  

  • На централізоване водовідведення – 8,30 грн/куб.м без ПДВ

                                                                                 9,96 грн/куб.м з ПДВ;

  • На централізоване очищення стічної води – 3,86 грн/куб.м без ПДВ

                                                                                  4,63 грн/куб.м з ПДВ    

  На сьогоднішній день затверджені тарифи та відсоток відшкодування планового економічно обґрунтованого тарифу становлять:

  • На централізоване водопостачання – 82,4%
  • На централізоване водовідведення – 69,1%                                                                                  
  • На централізоване очищення стічної води -102,9 %                                                   

Розрахункові тарифи становлять: 

  • На централізоване водопостачання – 17,50 грн/куб.м без ПДВ 

                                                                                  21,00 грн/куб.м з ПДВ;

         На централізоване водовідведення – 12,02 грн/куб.м без ПДВ

                                                                                  14,42 грн/куб.м з ПДВ;

  • На централізоване очищення стічної води – 3,75 грн/куб.м без ПДВ

                                                                                   4,50 грн/куб.м з ПДВ

Дане обґрунтування  розроблено на виконання  Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05.06.2018 року № 130.

Пропозиції та зауваження щодо наміру здійснити зміну тарифів приймаються розробником у письмовій формі  за адресою: Одеська обл., м.Теплодар, вул.Польова, 1, каб.14  протягом 7 календарних днів з дня його оприлюднення на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування.

         

              Директор                                                                       П.Л.Цельник


Структура тарифів на централізоване водопостачання

Структура тарифів на централізоване водовідведення

Структура тарифів на централізоване очищення стічної води

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.