Більшість респондентів (55% опитуваних) підтримують членство України в ЄС. Зокрема, 69.5% – у Польщі,  61.6% – в Італії, 47% – у Німеччині, 42.6% – у Франції. 

Такі дані наведені у дослідженні «Як сприймають Україну в країнах ЄС?», яке провів Центр «Нова Європа» у Франції, Німеччині, Італії та Польщі.

Поглиблення відносин під час пандемії COVID-19 із Україною, Грузією та Молдовою підтримали 25.5% респондентів у Німеччині, 21.7% – Польщі, 17.2% – Франції, 15.5% – Італії. 

Російські наративи про Україну у досліджуваних країнах виявилися неефективними. Лише 0.8% респондентів вважають, що українці ведуть громадянську війну, а кількість тих, хто вважає Україну екстремістською / фашистською країною, становить менше 0.2%.

Водночас, 21.5% опитуваних вважають, що підтримка України проти російської агресії, полягає у продовженні санкцій ЄС щодо Росії. Три країни вважають, що розширення санкцій проти Росії має бути першочерговим завданням: Польща (23.3%), Франція (23.4%) та Німеччина (23.4%), демонструючи майже абсолютну єдність у цьому питанні. Єдиною країною, в якій ставленні інше, є Італія, яка обрала членство України в ЄС як першочерговий пріоритет (24.1%), і лише після цього надала пріоритет продовженню санкцій.

Довідково

Опитування громадської думки було проведене у Франції, Німеччині, Італії та Польщі соціологічним агентством «Kantar Profiles Division» на замовлення Центру «Нова Європа». Загалом понад 4 тис. респондентів віком від 18 до 65+ років відповіли на шість запитань, включно з одним відкритим. Респонденти у кожній країні були відібрані у такий спосіб, щоб пропорційно представляти різні групи за статтю, віком та регіонами мешкання. Відповіді були зібрані через онлайн-опитування, яке проводилось із 22 по 29 вересня 2020 року.

Публікація «Як сприймають Україну в країнах ЄС?» була розроблена на кошти, надані Open Society Initiative for Europe у рамках ініціативи «Європеїзація поза процесом» (Europeanisation beyond the Process).

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.