Сьогодні Парламент та Уряд найбільш системно працюють над впровадженням законодавства, передбаченого Угодою про асоціацію, а також більшими амбіціями щодо інтеграції до внутрішнього ринку ЄС. Успішність цих кроків відкриває для України можливість говорити про оновлення Угоди про асоціацію і такий діалог уже триває з Євросоюзом.

На цьому наголосила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина за результатами засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС.

«Комісія щодо виконання Угоди про асоціацію, яку ми створили у вересні 2020 року,  вже продемонструвала свою ефективність. У поєднанні з широким політичним діалогом Уряду з  Парламентом та попри виклики, пов’язані з рішеннями Конституційного суду щодо антикорупційних реформ, Верховна Рада продовжує ухвалювати структурне євроінтеграційне законодавство, яке змінює правила гри на всьому ринку», – зазначила Ольга Стефанішина.

Серед таких реформ Віцепрем’єрка виокремила – закон про розвиток внутрішніх водних шляхів, електронні комунікації, безпеку і якість донорської крові, а також компонентів крові. Ольга Стефанішина також відзначила прогрес щодо укладання угоди про «промисловий безвіз» (АСАА), і Україна очікує на висновки оціночної місії до кінця весни 2021 року. 

«Законодавство, ухвалене у рамках реалізації Угоди про асоціацію, прокладає шлях до економічної трансформації України, впровадження добросовісної конкуренції та посилення сумісності нашого ринку з європейським. Такі кроки відкривають можливість до глибшої інтеграції з європейським ринком, створюють додаткові стимули для зростання малого та середнього бізнесу, а також розвитку їхнього потенціалу через прозору конкуренцію», – сказала Віцепрем’єрка.

Під час дискусії представники ЄС також відзначили успіхи України у низці секторів за час впровадження Угоди про асоціацію. Зокрема, європарламентар Петрас Ауштрявічус (Литва), відзначив успішні зусилля Уряду та країни щодо подолання викликів в економічній сфері.

Люк Девінь, в. о. керівного директора з питань Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішніх дій, наголосив на прогресі у сфері реформ, якого досягла Україна, незважаючи на дестабілізуючі дії Росії, конфлікт на Донбасі, а також пандемію коронавірусу. Серед важливих змін в Україні він відзначив банківську та земельну реформи, а також децентралізацію, як беззаперечну “історію успіху”. Разом з тим, він відзначив негативні тенденції останніх місяців, пов’язані з рішенням Конституційного Суду. 

«Останні рішення КСУ мали негативні наслідки для антикорупційних інституцій та поставили під питання антикорупційні зусилля. Потужна судова реформа залишається життєво важливою. Боротьба з корупцією залишається постійним викликом. Незалежність суду не означає відсутність відповідальності. Але для подолання наявних викликів необхідні зусилля не лише керівництва країни, а й всіх політичних сил, які прагнуть реформ», – зазначив Девінь. 

Представниця Єврокомісії, в.о. керівника Групи підтримки України Катерина Матернова також звернула увагу на низку важливих реформ, реалізованих цього року, зокрема проведення анбандлінгу НАК «Нафтогаз України»:

«Незважаючи на пандемію, рік був надзвичайно насиченим у світлі проведених реформ. А ця осінь була надзвичайно активною у контексті відносин України та ЄС».

Окремо Катерина Матернова наголосила на готовності ЄС надати всю необхідну підтримку для реалізації судової реформи.

«Представники ЄС, як у Брюсселі, так і в Києві, готові працювати невтомно у режимі реального часу з українською владою, членами ВРУ, щоб відновити антикорупційну архітектуру, але у контексті ширшої судової реформи. Необхідно перезапустити реформу, щоб судова система стала справді сильною та компетентною», – зазначила Матернова.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.