Домашнє насильство – це фізичне, психологічне, сексуальне та економічне приниження, залякування, утиски з метою здійснення постійного контролю однієї людини над іншою. Це поширена проблема в усьому світі серед усіх верств населення.

 У сім’ї одночасно можуть зустрічатися декілька видів домашнього насильства, і воно може зачіпати всіх членів родини.

 Домашнє насильство – це не внутрішньо сімейна справа чи особливості родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати!

 Домашнє насильство не має ні соціальних, ні національних меж. Воно може трапитися будь з ким. Найчастіше основою домашнього насильства є бажання одного члена сім’ї контролювати іншого.

Куди звертатися по допомогу?

правоохоронні органи (поліція). Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву. Правоохоронці можуть, зокрема, винести кривднику терміновий заборонний припис, надати пораду щодо подальших дій та наявних надавачів послуг, а також скерувати вас (разом із дітьми) до безпечного притулку для постраждалих осіб.

медичні установи. Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, зверніться до лікаря для отримання медичної допомоги та документування у медичній картці ознак того, що з вами трапилося. Надалі це допоможе Вам притягнути кривдника до відповідальності, якщо Ви звернетеся до правоохоронних органів.

уповноважена особа (координаторам) з питань запобігання та протидії насильству. Тут приймуть вашу заяву про вчинення у Вашій сім’ї  насильства та залучать відповідні органи та скерують вас для отримання необхідної допомоги.

служба у справах дітей. Якщо у Вашій сім’ї є діти, вони так само або страждають від насильства, або є його свідками. Відповідна служба втрутиться у ситуацію та захистить права людей.

– громадські організації. У кожному регіоні є громадські організації, що надають юридичні та психологічні консультації особам, які зазнають домашнього насильства.

– центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У центрі соціальних служб ви зможете отримати необхідні юридичні, психологічні, соціальні послуги та консультації. Якщо через загрозу насильства вам немає де жити, вам можуть допомогти вирішити питання з тимчасовим місцем перебування (наприклад, скерують до притулку для постраждалих від домашнього насильства).

– мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Фахівці мобільної бригади зможуть надати вам первинну телефонну консультацію, за потреби – виїхати для очного спілкування у зручне для вас місце, а також скерувати і відвезти до притулку для постраждалих осіб, якщо виникає така необхідність.

Ви можете зателефонувати на Національну «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером: 0 800 500 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

 У разі отримання вчасної кваліфікованої допомоги, ви можете змінити стосунки у родині на краще, зробити їх гармонійними, зберегти здоров’я та життя членів вашої сім’ї.

Тому не зволікайте, робіть впевнені кроки до позитивних змін. Щасливе майбутнє вашої родини знаходиться у ваших руках.

УПСЗН

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.