У 2016 році Теплодарська міська рада надала свою згоду на добровільне об’єднання територіальних громад. Були надані пропозиції про об’єднання громадам,  відповідно до перспективного формування територій громад Одеської області, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 року №939-р. Однак, незважаючи на бажання мешканців, депутатами навколишніх громад були прийняті рішення про об’єднання з іншими громадами.

На сьогоднішній день, коли реформа децентралізації в Україні наближується до свого логічного завершення, а громади, які мали бажання об’єднатись,  вже створили ОТГ, громада міста Теплодар бажає залишитись самостійним містом, зі збереженням свого статусу міста обласного значення.

   Теплодарська міська рада своїм рішення від 06.02.2020року №678-VII «Про звернення депутатів Теплодарської міської ради» вирішила не приєднуватись до жодної ОТГ, про що було подані обґрунтовані листи до Одеської ОДА та Кабінету Міністрів України.

Але, в останню мить ООДА вирішла скоротити кількість ОТГ в Одеській області та приєднати місто Теплодар до Маяківської ОТГ, порушуючи всі встановлені законодавством процедури.  

Населення Маяківської ОТГ (9600чол.) майже дорівнює чисельності громади міста Теплодар,  яке становить 10200 чол. Власні доходи нашого міста щорічно зростають, надходження загального фонду (планові показники за 2020 рік) в місті більші на 6 млн.грн. ніж у Маяківської ОТГ, а власні надходження бюджету розвитку в місті Теплодар заплановані на рівні 8 млн.грн., в той час, як в Маяківської ОТГ не заплановано жодної гривні власних надходжень на розвиток об’єднаної територіальної громади. Тільки ці цифри свідчать про те, що місто Теплодар має все необхідне для сталого розвитку. Однак, об’єднання міста з будь-якою громадою, без підтримки державних коштів, призведе до фінансової неспроможності нової територіальної об’єднаної громади.

Сьогодні, в екстреному порядку була скликана робоча нарада з депутатами Теплодарської міської ради, на якій було прийнято рішення про необхідність негайно оскаржувати рішення про приєднання.

Під час візиту до Одеської ОДА, групою депутатів, членами виконавчого комітету та співробітниками виконавчого комітету, на чолі з міським головою Михайлом Жовніром, були висунуті вимоги про скасування даного рішення та надано офіційне звернення до Кабінету Міністрів України про бажання громади міста Теплодар залишитись самостійною територіальною громадою.

Результатом зустрічі стала тверда обіцянка керівництва області та Асоціації місто України звернутись до Кабінету Міністрів України з проханням залишити місто Теплодар самостійною територіальною громадою.

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.