З метою профілактики інфікування COVID-19 на робочому місці роботодавці, зокрема мають розробити відповідний план реагування, враховуючи всі напрями роботи та завдання, що виконуються працівниками, а також потенційні джерела зараження, організувати роботу так, щоб забезпечити:
– фізичне дистанціювання між працівниками на відстань не менше 2 метрів; необхідно уникати особистих зустрічей, віддаючи перевагу телефонним дзвінкам, електронній пошті тощо;
– гігієну та чистоту робочих місць, для цього запровадити регулярне витирання робочих поверхонь, столів, телефонів, клавіатур, дверних ручок, інших робочих об’єктів антисептиком та дезінфекцію місць загального користування, заохочувати культуру миття рук та респіраторну гігієну на робочому місці, зокрема прикривання рота і носа під час кашлю або чхання зігнутим ліктем або серветкою;
– розміщення диспенсерів із дезінфікуючими засобами біля робочих місць та регулярне їх наповнення;
– посилення витяжної вентиляції та подачу чистого повітря до робочих приміщень із високим ризиком інфікування вірусом;
– розміщення на видних місцях плакатів (постерів), що рекламують миття рук, пропагують чисте повітря на робочих місцях;
– доступність захисних масок для обличчя, інших тканинних засобів, паперових серветок на робочих місцях, де є скупчення людей, передбачити спеціальні урни (закриті сміттєві відра) для утилізації одноразових масок (фільтрів);
– проведення інструктажів (навчань) з метою практичного засвоєння працівниками профілактичних заходів із запобігання ризику інфікування вірусом та щодо порядку дій у випадку інфікування;
– для працівників, що зайняті на роботах підвищеної небезпеки, навчання повинно включати питання правильного використання, обробки та утилізації засобів індивідуального захисту.
Працівникам із температурою вище 37,3⁰, або коли вони мають лише деякі симптоми вірусної інфекції необхідно залишатись вдома (або працювати вдома). У разі серйозного погіршення здоров’я, зокрема утрудненого дихання, рекомендується звернутись до сімейного лікаря або викликати екстрену медичну допомогу.
Необхідно розробити план можливих дій у разі виявлення на підприємстві працівників із підозрою або підтвердженим випадком інфікування COVID-19, що включає, зокрема, у випадках інфікування медичних працівників з підозрою на профзахворювання повідомлення управління Держпраці в області Держпраці.
Якщо у працівника розвиваються симптоми COVID-19 на робочому місці, необхідно організувати його ізоляцію до моменту перевезення до відповідного медичного закладу, провести дезінфекцію робочого місця і медичний огляд осіб, які тісно контактували із захворілим.
Своєчасно запроваджені у співпраці між роботодавцями, керівниками та працівниками профілактичні заходи допоможуть запобігти виникненню та поширенню інфікування на робочому місці.
Закликаємо роботодавців взяти участь у відзначенні Дня охорони праці в Україні та впровадити на підприємствах, установах, організаціях заходи з профілактики інфікування COVID- 19, які допоможуть запобігти поширенню інфекції на робочому місці та зупинити її розповсюдження.
Рекомендуємо використовувати підготовлений Міжнародною організацією праці Контрольний перелік заходів, розміщений на офіційному сайті Держпраці за посиланням: http://dsp.gov.ua/main-news/den-ohorony-pratsi/.