Тепер ОСББ України, які бажають зробити свої будинки більш енергоефективними, можуть взяти участь у Програмі комплексної модернізації багатоповерхівок «ЕНЕРГОДІМ».

«В Україні потреба в інвестиціях у енергоефективність будівель надзвичайно велика: близько 144 000 будинків, а це 80% усіх багатоквартирних будинків, потребують модернізації. Раніше держава здійснювала підтримку житлового фонду через програму «теплих кредитів», яка вирішувала проблему лише частково — замінити вікна чи утеплити фасад будівлі», – зазначила Міністр розвитку громад та територій Альона Бабак.

За її словами, ОСББ отримали від Фонду енергоефективності новий інструмент для комплексної енергомодернізації будинків – Програму «Енергодім». Програма на сьогодні має фінансування з Державного бюджету — у 2018 році було виділено 1,5 млрд грн та цього року передбачено 1,2 млрд грн, а також фінансову підтримку ЄС та уряду Німеччини у 100 млн євро.

«Стабільне фінансування, перевірка якості робіт на всіх етапах та комплексне утеплення будинків – це основні новели Фонду енергоефективності порівняно з програмою «теплих кредитів». Мешканці можуть обрати один із варіантів комплексних заходів: пакет «Легкий» – дозволить зменшити споживання теплової енергії в середньому на 20 %, пакет «Комплексний» – на 60% від поточного споживання, що зменшить витрати родин на оплату комунальних послуг», — додала Альона Бабак.

Діяльність Фонду фінансується з Державного бюджету України та за фінансової підтримки з боку ЄС та уряду Німеччини.

Тож ОСББ можуть подавати заявки для участі в програмі «Енергодім» через усі відділення банків-партнерів, першим з яких став державний АБ Украгазбанк.
Юлія Головатюк-Унгуряну, директор Фонду енергоефективності наголосила: «Фонд, як інструмент фінансової підтримки енергоефективності для ОСББ, повинен стати національною історією успіху. Програма «Енергодім» — це механізм комплексної модернізації житлового фонду України. Реалізація програми дозволить українцям не лише економити на комунальних послугах та підвищити рівень енергоефективності житла, а й забезпечить дотримання міжнародних зобов’язань нашої держави у сфері енергоефективності, сприятиме зниженню рівня викиду парникових газів СО2 та впровадженню заходів з енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів».

Програма «Енергодім» передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності у розмірі 40% вартості прийнятних заходів/робіт для пакету «Легкий» та 50% для пакету «Комплексний».
Перші 300 заявок отримають додатковий грант у розмірі 20%.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.