Заява Про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

  1. Інформація про замовника:

1.1. Виконавчий комітет Теплодарської міської ради.

 65490, м. Теплодар, вул. Піонерна 7, тел.: (048) 783-10-27

 Код за ЄДРПОУ 25041885.

 Міський голова – Жовнір Михайло Васильович

1.2. Інвестор – ТОВ «РОЙЧЕР».

65490, Одеська область, м. Теплодар, Промзона, вул. Хімічна, буд.122

 Код за ЄДРПОУ 42257613.

Директор – Директор Яворов С. І.

  1. Вид та основні цілі документа державного планування, його зв’язок з іншими документами державного планування. Планована діяльність, її характеристика.

Детальний план території земельної ділянки, розташованої в межах населеного пункту, для розміщення, будівництва та експлуатації підприємства з виробу кормів для домашніх тварин.

Містобудівна документація «Детальний план території земельної ділянки орієнтовною площею 4,4303 га, яка розташована за адресою: Одеська область, м.Теплодар, Промзона, вул.Хімічна, 122 для розміщення підприємства з виробу кормів для домашніх тварин, відповідно до державних норм, стандартів і правил», виконана ТОВ АПМ «АРХСОЮЗ» відповідно до Договору № 09-12-2018 року від 12 грудня 2018 року, укладеного з Теплодарською міською радою на основі:

– Рішення Теплодарської міської ради від 25.10.2018 року № 486-VII;

– Завдання на проектування від 12 грудня 2018 року;

– Вихідних даних, наданих низки управлінь облдержадміністрації та зацікавлених служб замовнику згідно додатку ДБН Б.1.1-14:2012;

– Дана містобудівна документація розроблена у відповідності із чинним законодавством України, державних норм та правил;

– Постанова КМ України від 25.05.2011року № 555 «Про затвердження порядку проведення громадських слухань з метою врахування громадських інтересів під час розробки проектів містобудівної документації на місцевому рівні».

При розробці детального плану території були використані наступні матеріали:

 – Технічний звіт. «Про топографо-геодезичні вишукування щодо топографічного знімання земельної ділянки в існуючих межах, адреса: м. Теплодар, промзона, Хімічна, 122», виконаного ФОП Фоменко В.А. в 2018 році;

– Матеріали натурного обстеження території та фотофіксація існуючого стану забудови.

– Постанова КМ України від 25.05.2011року № 555 «Про затвердження порядку проведення громадських слухань з метою врахування громадських інтересів під час розробки проектів містобудівної документації на місцевому рівні».

 Метою детального плану території є:

– аналіз та оцінка існуючого стану забудови та території в межах та в зоні впливу розробки ДПТ;

– уточнення планувальної та інженерно-транспортної структури і функціонального призначення території, просторової композиції, параметрів забудови та ландшафтної забудови в межах розробки ДПТ та в зоні його впливу;

– обґрунтування потреб формування земельної ділянки та визначення її нового цільового призначення для підприємства по виробу кормів для домашніх тварин – визначення заходів, націлених на поліпшення стану навколишнього середовища та санітарно-гігієнічних умов;

– розробка комплексних заходів з інженерної підготовки та інженерного забезпечення території земельної ділянки;

 – благоустрій та озеленення території земельної ділянки;

 – планувальні обмеження та містобудівні умови забудови території.

Існуючий стан.

Територія розглянутої земельної ділянки під розміщення, будівництво, експлуатацію та обслуговування будівель і споруд підприємства з виробу кормів для домашніх тварин розташована в межах населеного пункту на території промислової зони на відстані близько 4 км. від жилої зони та більше 2 км. до дачних ділянок (у північно-східному напрямку) м. Теплодар. Промислова зона з усіх боків обмежена сільськогосподарськими угіддями. Найближчі селища знаходяться у східному напрямку (на відстані близько 3 км.), у західному напрямку знаходиться м. Біляївка (близько 4,5 км), у південно-західному напрямку – с. Маяки (близько 3,5км).

На території промислової зони територія земельної ділянки під розміщення, будівництво, експлуатацію та обслуговування будівель і споруд підприємства з виробу кормів для домашніх тварин, межує:

– з півдня – з сільськогосподарськими угіддями;

– з заходу – з ділянками, що належать ФОП Білик Б.Д. (виробництво металопластикових конструкцій), ФОП Саратовський В.К. (деревообробне виробництво), ПП «ТТСК ПІВДЕННА ПАЛЬМІРА» (складське господарство), ТОВ «ВЕЛК» (розміщення заводу по переробці морепродуктів);

– з півночі – з ділянкою, що належить ТОВ «МАЯКИ» (виробництво санітарно-гігієнічного паперу);

– зі сходу – з ділянкою, що належить ТОВ «ТЕП» (будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій).

На існуючий стан на території, що розглядається, розміщується одноповерхова будівля. Територія невпорядкована, подекуди частково покрита чагарниками. Влаштоване покриття відсутнє (місцями присутнє бетоноване покриття). Під’їзд здійснюється через територію промислової зони по вул. Монтажників. Покриття вул. Монтажників впорядковане частково.

В межах розробки ДПТ, корисні копальні та сільгосппідприємства відсутні.

В районі розробки ДПТ існують наступні планувальні обмеження:

– відведення поверхневих вод зі швидкістю, що виключає ерозію ґрунтів;

– влаштування очисних споруд.

Відповідно до санітарних правил планування розмір санітарно-захисної зони планованого об’єкта складає 100 м. Сусідні об’єкти промислового призначення мають розмір санітарно-захисної зони 50 м. та 100 м.

Планована діяльність передбачає виготовлення кормів для домашніх тварин з готової сировини.

Джерела, що виробляють вібрацію, радіацію та електромагнітні хвилі на проектованій ділянці відсутні.

Згідно з листом Управління охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації № 01-13/517 від 18.02.18, в межах розробки ДПТ об’єктів культурної спадщини, визначених п.2, ст. 2 Закону України «Про охорону культурної спадщини» та прийнятих під охорону держави у встановленому чинним законодавством порядку не зафіксовано. Зазначена земельна ділянка не належить до зон охорони пам’яток.

Проект підприємства з виробу кормів для домашніх тварин передбачає розміщення на земельній ділянці наступних об‘єктів:

  1. Адміністративно-побутове приміщення з лабораторією, ваговою та теплим переходом (існуюче).
  2. Ваги автомобільні з майданчиком для відбору проб з відкидними площадками. Електромеханічні автомобільні ваги передбачені на 1 проїзд на 4 тензодатчиках (проект).
  3. Виробнича будівля з приймальними та оперативними бункерами. Бункери металеві, для зернової сировини, (оперативні), 4 шт. Цех із виробництва кормів – одноповерхова будівля, прямокутна у плані, розміром у габариті 30,00 х 53,30 (м), висотою до верху несучих конструкцій покриття — 9.7 м., що включає:

а) приміщення лінії прийому та підготовки сировини з термоприміщенням;

б) приміщення лінії екструдування, сушки, вводу жиру та охолодження кормів;

в) приміщення лінії фасування кормів;

г) приміщення лінії готової продукції. (склад тимчасового зберігання);

д) допоміжні приміщення:

– приміщення складу пакувального матеріалу;

– механічна майстерня;

– приміщення генераторної;

– приміщення щитової.

  1. Котельня (на пілетах).
  2. ТП (проект). Модуль ТП – контейнерного типу
  3. Склад зберігання готової продукції №1 (перспектива).
  4. Склад зберігання готової продукції №2 (перспектива).
  5. Локальні очисні споруди дощових стоків RAINPARK (продуктивністю 45л/с).
  6. Пожежний резервуар води (W=50м³х2, D=2400, L=12000мм), з насосною, модель фірми Standartpark.

Модульні локальні споруди, напівпідземні (в обвалуванні), встановлюються на монолітну з/б плиту та підземний колодязь (насоси під залив).

Згідно з проектними рішеннями прийнятими в ДПТ, площа території підприємства по виробу кормів для домашніх тварин складає 4,403 га.

  1. Те, якою мірою документ державного планування визначає умови для реалізації видів діяльності або об’єктів, щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля (у тому числі, щодо визначення місцезнаходження, розміру, потужності або розміщення ресурсів).

ДПТ земельної ділянки розробляється у зв’язку зі зміною призначення ділянки, що розглядається, для розміщення, будівництва та експлуатації підприємства з виробу кормів для домашніх тварин.

Згідно ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля», підприємства з виробу кормів для домашніх тварин не підлягає здійсненню процедури оцінки впливу на довкілля.

Об’єкти іншої планованої діяльності на території ділянки відсутні.

Допустимі види використання можуть бути дозволені за умови отримання спеціального узгодження з відповідними органами виконавчої влади, спеціально уповноваженими органами містобудування та архітектури, а також розробником генерального плану (при необхідності).

При відсутності на земельній ділянці переважного виду використання, супутній вигляд не дозволяється.

Інженерно-технічні об’єкти, споруди, комунікації, які забезпечують реалізацію переважних і допустимих видів використання окремих земельних ділянок (електропостачання, водопостачання, водовідведення, газопостачання, телефонні мережі, і т.п.) є також дозволеними, за умови їх відповідності будівельним нормам, правилам і стандартам.

Види використання земельних ділянок, які відсутні в переліку дозволеного використання, є забороненими для відповідної територіальної зони.

  1. Ймовірні наслідки:

 а) для довкілля, у тому числі для здоров’я населення:

– на атмосферне повітря – при експлуатації – від автостоянки для тимчасового зберігання транспортних засобів та технологічного обладнання для виготовлення кормів для тварин з готових сумішей, незначне тимчасове у період будівництва;

– на водне середовище – незначне при будівництві, при експлуатації передбачені локальні очисні споруди; очисні споруди поверхневих стоків.

Водопостачання та водовідведення передбачається від існуючих мереж відповідно до технічних умов.

Зливові стоки з проїздів відводяться поверхневим стоком по рельєфу місцевості в нижні точки рельєфу до очисних споруд очищення поверхневих стічних вод.

 З метою запобігання затопленню повеневими водами та вдосконалення системи водовідведення, необхідно здійснити наступні заходи:

– виконати вертикальне планування території з додержанням нормативних нахилів;

– забезпечити нормативний експлуатаційний догляд за заростанням водовідвідних мереж (придорожніх кюветів дороги та проїздів, водовідвідних лотків).

– на ґрунт – не впливає при експлуатації з урахуванням заходів, тимчасове незначне у період будівництва.

Невиконання вищенаведених заходів призведе до погіршення ситуації аж до значних соціально-економічних та екологічних збитків.

До основних першочергових заходів відносяться:

  • здійснення будівництва на ділянці підприємства по виробу кормів для домашніх тварин;
  • комплекс інженерно-технічні заходів від підтоплення.;
  • будівництво інженерного обладнання;
  • заходи по озелененню та благоустрою території.

– акустичний впливнезначний, в межах допустимого;

– відходи – при експлуатації підлягають утилізації згідно договорам зі спеціалізованими організаціями, при будівництві – підлягають збору та вивезенню на звалище ТПВ чи згідно договорам зі спеціалізованими організаціями. Проектом ДПТ передбачена площадка для сміттєвих контейнерів з роздільним тимчасовим зберіганням побутових та виробничих відходів.

– електромагнітне випромінювання – згідно з нормативним вимогам.

– на населення – негативний вплив не очікується, територія підприємства по виробу кормів для домашніх тварин знаходиться на території промислової зони в межах  населеного пункту.

б) для територій з природоохоронним статусом – відсутні.

в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі, для здоров’я населення – відсутні.

  1. Виправдані альтернативи, які необхідно розглянути, у тому числі якщо документ державного планування не буде затверджено – відсутні.

Проектована земельна ділянка, загальною площею 4,403 га, розміщена в зоні, яка має економічну цінність для цього об’єкту.

Категорія земель – землі промисловості.

Форма власності – комунальна.

  1. Дослідження, які необхідно провести, методи і критерії, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки – додаткові дослідження не потрібні.

Критеріями, що використовуватимуться під час стратегічної екологічної оцінки є дотримання діючих екологічних і санітарно-гігієнічних нормативів.

  1. Заходи, які передбачається розглянути для запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків виконання документа державного планування – згідно з проектом ДПТ.
  2. Пропозиції щодо структури та змісту звіту про стратегічну екологічну оцінку – згідно пропозицій Департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА та Департаменту охорони здоров’я в Одеській області.
  3. Орган, до якого подаються зауваження і пропозиції, та строки їх подання:
  4. Виконавчий комітет Теплодарської міської ради.

 65490, м. Теплодар, вул. Піонерна 7, тел.: (048) 783-10-27,

 e-mail: teplodar-city@trada.gov.ua

 Міський голова – Жовнір Михайло Васильович.

  1. Інвестор – ТОВ «РОЙЧЕР», код за ЄДРПОУ 42257613

 65490, Одеська область, м. Теплодар, Промзона, вул. Хімічна,буд.122.

 Контактні телефони: +38 (048) 722 14 50, +38 (048) 722 15 25

 Електронна адреса – info@roycher.com

 Директор – Яворов Сергій Іванович.

 

 Строк подання становить 15 днів з дня публікації заяви (відповідно до пп.5, 6 ст.10 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку»).

 

 

 

 

Від admin

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.