Звіт про пряму телефонну лінію начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Теплодарської міської ради Одеської області Гріщук Наталії Миколаївни «Про профілактичну роботу серед неповнолітніх щодо безпритульності та бездоглядності”

Вибір способу поведінки у молодої людини існував завжди, але сьогодні в умовах поширення бездоглядності та безпритульності, пов’язаних із  соціальним сирітством, кризою сімейних взаємин, збільшенням числа неблагополучних сімей, послабленням виховної функції сім’ї, вільної пропаганди алкоголю, тютюну, поширення ВІЛ/СНІД та наркоманії, діти складніше піддаються реабілітаційним заходам, часто не прагнуть змінити вироблений стиль життя, а іноді цей вибір зробити непросто і часто він робиться не на користь дитини.

Однак відповідними органами влади та закладами освіти здійснюється комплекс організаційно-практичних заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації, попередження негативних явищ у дитячому середовищі.

Виховання правової культури у дітей є одним з головних компонентів профілактичної роботи з неповнолітніми, адже вони повинні більше знати не лише про свої права, а й обов’язки та відповідальність, яка настає при порушенні певних загальноприйнятих норм співіснування у суспільстві.

На постійному контролі служби у справах дітей питання охоплення навчанням учнів міста. Систематично проводиться профілактичний рейд „Урок”.

В навчальному закладі забезпечується виконання законодавство щодо обліку та аналізу відвідування навчальних занять учнями, зокрема, дітьми, схильними до пропусків занять та скоєння правопорушень. Ведеться журнал обліку відвідування, де класні керівники після першого уроку виставляють кількість відсутніх та з’ясовують причини відсутності. В класних журналах щоденно ведеться облік відвідування, що дає можливість робити аналіз щоденного відвідування, оперативно встановлювати причини невідвідування, з’ясовувати причини відсутності учнів у школі.

Однією із причин скоєння правопорушень і злочинів неповнолітніми є неналежне виконання батьками своїх батьківських обов’язків. Окремі батьки зловживаючи спиртними напоями створюють своєю поведінкою несприятливі умови для належного виховання дітей. Діти з таких сімей стають на шлях злочинності та правопорушень.    

Службою у справах дітей та навчальним закладом  здійснюється контроль за умовами проживання дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. З батьками проводяться бесіди роз’яснювального характеру про недопущення неналежного виконання ними батьківських обов’язків по відношенню до своїх дітей. За наслідками відвідувань сімей складаються відповідні акти обстеження умов їх проживання. Результатом цих рейдів є покрашення відвідування школи учнями та посилення контролю за їх поведінкою з боку батьків.

Ефективним профілактичним засобом попередження бездоглядності і безпритульності дітей є організація змістовного вільного часу. В організації дозвілля дітей значна роль належить позашкільним навчальним закладам, які надають дітям відповідно до бажань та інтересів можливість змістовно провести свій вільний час, займатися художньою і технічною творчістю, спортом тощо.

 Гуртковою та факультативною роботою в школі в цьому навчальному році  охоплено 38% учнів. Однак не завжди дітей саме цієї категорії можна залучити до гурткової роботи.

Важливу роль у формуванні правової свідомості та правової культури відіграє знайомство учнів із законами нашої країни.

В школі діє Ради профілактики правопорушень, на засіданнях якої розглядається поведінка учнів «групи ризику», проводиться профілактична робота з дітьми та їх батьками. До складу входять представники адміністрації навчального закладу, учнівського самоврядування,  соціально-психологічної служби, батьківського активу, служби у справах дітей та поліції.

З метою профілактики правопорушень серед учнів, до школи запрошуються працівники правоохоронних органів, служби у справах дітей, які проводять індивідуальні профілактичні бесіди, виступають з лекціями та бесідами для учнів та їх батьків.

Психологічною службою навчального закладу має здійснюватись психологічний супровід дітей «групи ризику», через діагностичний (вивчення рівня розвитку пізнавальних здібностей, особливостей особистості, рівня міжособистісних відносин), корекційно-розвивальний (проведення тренінгів), просвітницько-профілактичний (лекції, семінари) напрямки.

Велику допомогу в правовиховній роботі надають органи учнівського самоврядування. Робота учнівського самоврядування дає змогу всім учням брати активну участь у житті класів та школи, а також наповнювати корисним змістом їх вільний від навчання час, що сприяє відволіканню їх від скоєння правопорушень.

Одним із ефективних засобів попередження негативних тенденцій в учнівському середовищі є робота з батьками. Адже саме вони найбільше зацікавлені бачити своїх дітей соціально захищеними і завдання нашого загальноосвітнього навчального закладу зробити батьків партнерами у цій справі. Постійно ведеться роз’яснювальна робота з батьками на загальношкільних, класних батьківських зборах, засіданні батьківського комітету, під час індивідуальних бесід, щодо недопущення правопорушень серед учнівської молоді. Під час роботи батьківських лекторіїв, всеобучів розглядалися питання щодо правової освіти батьків. В порядок денний батьківських зборів включаються актуальні питання щодо виховання дітей, організовуються зустрічі з медичними працівниками, працівниками психологічної служби та інших служб.

Основними причинами, які сприяють протиправній поведінці учнівської молоді, слід визнати фактори, які пов’язані з економічною нестабільністю, майновим розшаруванням суспільства, його соціальною незахищеністю, зниження виховного потенціалу сім’ї, негативний вплив антигромадських елементів вимагає особливого  контролю з боку директорів та заступників директорів шкіл, організація виховної роботи в загальноосвітніх навчальних закладах, стан проведення  виховних годин класними керівниками.

Сьогодні постає нагальна потреба активізації правового виховання населення, головними завданнями якого є профілактика правопорушень у молодіжному середовищі, запобігання негативному впливу на свідомість підлітків інформації, яка містить елементи жорстокості, бездуховності, насильства, порнографії, пропагує тютюнопаління, пияцтво, антисоціальну поведінку, а також формування активної життєвої позиції молоді у правовій сфері, тобто непримиримого ставлення до антигромадської поведінки, розуміння неповнолітніми ролі і суті держави й права, знання основних законів України, принципу єдності прав, свобод, обов’язків і відповідальності.

Значного занепокоєння в останні роки викликає проблема екранного насильства та насильства, що пропагується мережею Інтернет. Адже, без сумніву, засоби масової інформації є одним з головних чинників формування моральної свідомості в наш час.

Формування людини, як відомо, починається з дитинства. В молоді роки закладається основа не тільки відповідних знань, але й норм поведінки, звичок, потреб особи. Виховання молодого покоління – це виховання майбутнього кожної держави, і майбутнє залежить не тільки від рівня професійної підготовки цього покоління, але й від його моральних якостей.

Служба у справах дітей

каб.38 буд.7 вул.Піонерна

тел. 798-65-92.

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.