Про внесення змін до Статуту територіальної громади м. Теплодар

29 листопада  2018р.                                                                                                       №490VII

 

 

Про внесення змін до Статуту

територіальної громади м. Теплодар

 

 

Відповідно до п.48, ч.1 ст. 26, ч.4 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” зі змінами від 26.11.2015 року (Закон України №842-VIIІ), статей 66,67 Статуту територіальної громади м. Теплодар, затвердженого рішенням Теплодарської міської ради від 24.12.2015 року №30-VII, Теплодарська міська рада 

 

 

ВИРІШИЛА:

  1. Внести зміни до ст.30 Статуту територіальної громади міста Теплодар та викласти п. 13 в наступній редакції:
    • “Рішення міської ради приймаються відкритим поіменним або таємним голосуванням у порядку, передбаченому Законом та Регламентом роботи міської ради”.

2.Внести зміни до ст.20 Статуту територіальної громади міста Теплодар та викласти її в наступній редакції:

«Стаття 20. Місцеві ініціативи

  1. Члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування.
  2. Порядок ініціювання та розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування, визначається Порядком внесення та розгляду місцевих ініціатив в місті Теплодар».

 

3.Затвердити Порядок внесення та розгляду місцевих ініціатив в місті Теплодар, що додається. 

4.Дане рішення офіційно оприлюднити в газеті «Теплодарський вісник» та на офіційному веб-сайті Теплодарської міської ради Одеської області.

5.Про внесені зміни до Статуту юридичному відділу виконавчого комітету Теплодарської міської ради у п’ятиденний термін повідомити  Головне територіальне управління юстиції в Одеській області.

6.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну депутатську комісію з питань депутатської діяльності, етики, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів, правопорядку та соціального захисту населення.

 

 

Міський голова                                                                                                           М.В.Жовнір

                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення

Теплодарської міської ради VII скликання

від «29» листопада 2018р.

№490-VII

 

 

     Порядок

внесення та розгляду місцевих ініціатив в місті Теплодарі

 

  1. Загальні положення

1.1. Порядок внесення та розгляду місцевих ініціатив в місті Теплодарі (далі – Порядок) відповідно до статті 9 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” визначає механізм внесення та розгляду Теплодарською міською радою місцевих ініціатив.

1.2. Місцева ініціатива оформлюється у вигляді письмової пропозиції про розгляд Теплодарською міською радою будь-якого питання, віднесеного до відання органів місцевого самоврядування.

Місцева ініціатива може супроводжуватись поданням проекту рішення Теплодарської міської ради з цього питання.

1.3. Ініціювати внесення місцевої ініціативи та брати участь у підтримці місцевої ініціативи мають право члени територіальної громади міста Теплодар, що проживають та зареєстровані на території міста Теплодар, які є дієздатними та відповідно до статті 70 Конституції України мають право голосу на виборах і референдумах (далі – члени територіальної громади міста Теплодара).

 

  1. Внесення місцевої ініціативи

2.1. Ініціатором внесення місцевої ініціативи на розгляд Теплодарської міської ради є ініціативна група членів територіальної громади міста Теплодар в кількості не менше 5 осіб.

2.2. Процедура внесення місцевої ініціативи на розгляд Теплодарської міської ради розпочинається з подання до Теплодарської міської ради ініціативною групою членів територіальної громади міста Теплодар повідомлення про початок збору підписів на підтримку місцевої ініціативи.

2.3. Ініціативна група подає повідомлення на ім’я секретаря Теплодарської міської ради за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, яке містить:

2.3.1. Прізвище, ім’я, по батькові членів ініціативної групи.

2.3.2. Серії та номери паспортів членів ініціативної групи.

2.3.3. Прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання та контактні дані (телефон, електронна адреса) члена ініціативної групи, відповідального за організацію роботи ініціативної групи.

2.3.4. Питання, яке ініціюється в порядку місцевої ініціативи.

2.3.5. Згоду членів ініціативної групи на обробку персональних даних.

До повідомлення може додаватися проект рішення Теплодарської міської ради, ініційований в порядку місцевої ініціативи, та інші інформаційно-аналітичні матеріали з питання, що порушуються шляхом місцевої ініціативи.

2.4. Повідомлення про початок збору підписів на підтримку місцевої ініціативи реєструється у відділі діловодства, контролю і організаційної роботи виконавчого комітету Теплодарської міської ради не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення.

На вимогу представника ініціативної групи на копії повідомлення про початок збору підписів на підтримку місцевої ініціативи працівник відділу  проставляє штамп із зазначенням дати отримання повідомлення, після чого повертає копію представнику.

Дата реєстрації повідомлення ініціативної групи у системі документообігу є датою початку збору підписів на підтримку місцевої ініціативи.

2.5. Секретар Теплодарської міської ради протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації повідомлення надсилає відповідальному члену ініціативної групи лист, в якому інформує про встановлений для збору підписів на підтримку місцевої ініціативи строк, передбачений пунктом 3.2 цього Порядку, та наслідки пропуску цього строку.

2.6. У разі, якщо питання, яке пропонується внести в порядку місцевої ініціативи, не віднесено законами України до відання місцевого самоврядування, секретар Теплодарської міської ради протягом строку, встановленого пунктом 2.5 цього Порядку, надсилає члену ініціативної групи, відповідальному за організацію роботи ініціативної групи, лист із необхідними роз’ясненнями і повертає повідомлення члену ініціативної групи, відповідальному за організацію роботи цієї ініціативної групи.

2.7. Ініціативна група має право змінювати, доповнювати та відкликати подання на місцеву ініціативу, не змінюючи при цьому предмету місцевої ініціативи.

 

III. Збір підписів на підтримку місцевої ініціативи

 

3.1. Місцева ініціатива для її внесення на розгляд Теплодарської міської ради повинна бути підписана не менше ніж 30 членами територіальної громади міста Теплодар.

3.2. Строк збору підписів на підтримку місцевої ініціативи не може перевищувати тридцяти календарних днів з дня реєстрації повідомлення ініціативної групи про початок збору підписів на підтримку місцевої ініціативи у системі документообігу.

 

Подана місцева ініціатива з порушенням строку, визначеного цим пунктом, розглядається відповідно до чинного законодавства як колективне звернення громадян.

3.3. Ініціативна група збирає підписи членів територіальної громади міста Теплодар на підписних листах за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.

3.4. Підписні листи повинні містити такі дані:

3.4.1. Суть питання, яке порушується місцевою ініціативою.

3.4.2. Порядковий номер підписанта у підписному листі.

3.4.3. Прізвище, ім’я та по батькові підписанта.

3.4.4. Число, місяць та рік народження підписанта.

3.4.5. Адреса реєстрації місця проживання підписанта.

3.4.6. Контактний номер телефону.

3.4.7. Особистий підпис підписанта.

3.4.7. Дату підписання підписного листа підписантом.

3.5. Ініціативна група зобов’язана:

3.5.1. Ознайомити кожного члена територіальної громади міста Теплодар, якому пропонується підписати підписний лист, з питанням, яке ініціюється в порядку місцевої ініціативи.

У разі, якщо місцева ініціатива супроводжується проектом рішення Теплодарської міської ради, ініціативна група ознайомлює члена територіальної громади міста Теплодар з текстом такого проекту рішення Теплодарської міської ради. Текст проекту рішення повинен бути викладений на зворотній стороні підписного листа;

3.5.2. Повідомити кожному члену територіальної громади міста Теплодар, якому пропонується підписати підписний лист, про те, що його підпис на підтримку цієї місцевої ініціативи може бути поставлено лише на одному підписному листі.

3.6. Після закінчення збору підписів, але не пізніше терміну, зазначеного у пункті 3.2 цього Порядку, ініціативна група подає до відділу діловодства, контролю і організаційної роботи виколнавчого комітету Теплодарської міської пакет документів, який має містити:

3.6.1. Заяву на ім’я секретаря Теплодарської міської ради про внесення на розгляд Теплодарської міської ради місцевої ініціативи, підписану всіма членами ініціативної групи.

3.6.2 Письмово викладену пропозицію про розгляд Теплодарською міською радою відповідного питання за формою, наведеною у додатку 4 до цього Порядку, чи проект рішення Теплодарської міської ради та пояснювальну записку до нього в паперовому та електронному вигляді за формами, наведеними у додатках 5, 6 до цього Порядку.

3.6.3. У разі необхідності інформаційно-аналітичні матеріали з питань, що порушуються шляхом місцевої ініціативи.

3.6.4. Підписні листи, заповнені за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.

Кожний підписний лист повинен бути підписаний всіма членами ініціативної групи.

3.7. Заява на ім’я секретаря Теплодарської міської ради реєструється відділом діловодства, контролю і організаційної роботи виконавчого комітету Теплодарської міської у системі документообігу не пізніше наступного робочого дня з дня її отримання.

На вимогу представника ініціативної групи на копії заяви про внесення на розгляд Теплодарської міської ради місцевої ініціативи працівник відділу діловодства, контролю і організаційної роботи виконавчого комітету Теплодарської міської проставляє штамп із зазначенням дати отримання заяви, після чого повертає копію представнику.

3.8. Секретар Теплодарської міської ради організовує роботу щодо перевірки поданих документів на відповідність їх вимогам законодавства та цього Порядку, яка проводиться протягом десяти робочих днів з дня реєстрації місцевої ініціативи.

3.9. При проведенні перевірки недійсними визнаються підписи (підписні листи):

3.9.1. Які містять неповну інформацію, передбачену формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.

3.9.2. Проставлені однією особою два або більше разів.

3.10. За результатами проведення перевірки секретар Теплодарської міської ради протягом строку, встановленого пунктом 3.8 цього Порядку, надає доручення постійній комісії Теплодарської міської ради, до предмету відання якої відноситься порушене у місцевій ініціативі питання, щодо розгляду місцевої ініціативи.

 

В разі, якщо за результатами перевірки було виявлено невідповідність поданих документів вимогам законодавства та цього Порядку, а саме: подання неповного пакету документів, передбаченого пунктом 3.6 цього Порядку, секретар Теплодарської міської ради повертає місцеву ініціативу ініціативній групі з зазначенням причин повернення.

 

У випадках, коли ініціативна група подає пакет документів, передбачений пунктом 3.6 цього Порядку, але в підписних листах менше підписів, необхідних для розгляду місцевої ініціативи відповідно до пункту 3.1 цього Порядку, секретар Теплодарської міської ради надає доручення постійній комісії Теплодарської міської ради, до предмету відання якої відноситься порушене у місцевій ініціативі питання, щодо розгляду місцевої ініціативи із зауваженнями щодо виявлених невідповідностей кількості підписів.

 

3.11. У разі повернення місцевої ініціативи ініціативна група може протягом десяти робочих днів виправити виявлені порушення та повторно подати місцеву ініціативу на розгляд Теплодарської міської ради.

3.12. Місцева ініціатива не вноситься на розгляд Теплодарської міської ради та повертається ініціативній групі виключно у таких випадках:

3.12.1. Не надано повний пакет документів, визначений пунктом 3.6 цього Порядку;

3.12.2. Не зібрано достатньої кількості підписів членів територіальної громади міста Теплодар у визначений для цього термін, окрім випадку, передбаченого абзацом 3 пункту 3.10 цього Порядку.

 

  1. Розгляд місцевої ініціативи

 

4.1. Місцева ініціатива, що супроводжується проектом рішення Теплодарської міської ради, за дорученням секретаря Теплодарської міської ради направляється у відділ діловодства, контролю і організаційної роботи виконавчого комітету Теплодарської міської та реєструється в порядку, визначеному Регламентом Теплодарської міської ради.

 

Місцева ініціатива, що супроводжується проектом рішення Теплодарської міської ради, розглядається на засіданнях постійних комісій Теплодарської міської ради та пленарному засіданні Теплодарської міської ради в порядку, визначеному Регламентом Теплодарської міської ради, з урахуванням особливостей, визначених цим Порядком.

 

4.2. Місцева ініціатива, оформлена у вигляді письмової пропозиції про розгляд Теплодарською міською радою будь-якого питання, віднесеного до відання органів місцевого самоврядування, направляється з відповідним дорученням секретаря Теплодарської міської ради на розгляд постійної комісії Теплодарської міської ради, до предмету відання якої відноситься порушене у місцевій ініціативі питання.

 

Строк розгляду постійною комісію місцевої ініціативи не повинен перевищувати 30 робочих днів з дня отримання відповідного доручення  секретаря Теплодарської міської ради.

 

4.3. Постійна комісія Теплодарської міської ради, якій надано доручення щодо розгляду місцевої ініціативи, визначає наступний порядок розгляду цієї ініціативи, для чого може створювати робочу групу із залученням члена ініціативної групи, відповідального за організацію роботи ініціативної групи з питань місцевої ініціативи, представників громадськості, вчених, експертів, спеціалістів тощо (далі – робоча група).

 

4.4. За результатами роботи робоча група повинна в межах строків, передбачених абзацом другим пункту 4.2 цього Порядку, подати на розгляд постійної комісії проект рішення, спрямований на врегулювання порушених у місцевій ініціативі питань.

Постійна комісія направляє підтриманий нею проект рішення для реєстрації  в порядку, визначеному Регламентом Теплодарської міської ради.

4.5. Члену ініціативної групи, відповідальному за організацію роботи ініціативної групи з питань місцевої ініціативи, завчасно, але не пізніше ніж за два дні до засідання постійної комісії Теплодарської міської ради, або пленарного засідання Теплодарської міської ради, на якому розглядається місцева ініціатива, за допомогою електронної пошти та “сервісу коротких повідомлень” (SMS) повідомляється про час та місце проведення відповідного засідання.

Член ініціативної групи, відповідальний за організацію роботи ініціативної групи з питань місцевої ініціативи, має гарантоване право бути присутнім на засіданні постійної комісії Теплодарської міської ради, або пленарному засіданні Теплодарської міської ради, на яких розглядається місцева ініціатива, а також має право на виступ на засіданні цих органів в порядку, визначеному Положенням про постійні комісії Теплодарської міської ради та Регламентом Теплодарської міської ради.

Інші члени ініціативної групи з питань місцевої ініціативи мають право брати участь у засіданнях постійних комісій Теплодарської міської ради, на яких розглядається місцева ініціатива.

4.6. Інформація щодо подання та реєстрації повідомлення про початок збору підписів на підтримку місцевої ініціативи, щодо внесення на розгляд Теплодарської міської ради місцевої ініціативи, щодо часу та місця проведення засідань постійних комісій Теплодарської міської ради та пленарних засідань Теплодарської міської ради, на яких буде розглядатися місцева ініціатива, ухвалені постійними комісіями висновки, в тому числі їх зауваження та рекомендації, рішення Теплодарської міської ради, прийняті за результатами розгляду місцевих ініціатив, а також скановані копії поданих документів та доручень  секретаря Теплодарської міської ради розміщуються на офіційному веб-сайті Теплодарської міської ради з урахуванням вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

4.7. Загальна координація роботи постійних комісій Теплодарської міської ради з розгляду місцевих ініціатив покладається на  секретаря Теплодарської міської ради.

4.8. Прийняте Теплодарською міською радою рішення щодо місцевої ініціативи в установленому порядку розміщується на офіційному сайті Теплодарської міської ради (trada.gov.ua), а також оприлюднюється у засобах масової інформації та надсилається члену ініціативної групи, відповідальному за організацію роботи ініціативної групи.

 

Додаток