Зміна прізвища в одноособовому порядку. Це застосовується лише в тому випадку, якщо другий з подружжя помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім. В такому випадку питання зміни прізвища дитини буде вирішувати Орган опіки та піклування за заявою матері/батька. Змінити прізвище одноособово через РАЦС без поважних причин неможливо.    

Зміна прізвища дитини молодшого віку. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється і прізвище дитини, яка не досягла семи років. Якщо ж вона досягла семи років – зміна її прізвища відбувається лише за згодою дитини. Для цього потрібно звернутися до органу РАЦСУ за місцем проживання заявника та подати спільну заяву, в якій буде йти мова про те, з якого на яке буде змінено прізвище. 

Заперечення одного з батьків на зміну прізвища дитині. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини, спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини. Участь органу опіки та піклування в судовому порядку не є обов’язковою,тому справа буде розглядатися без їх залучення.                      Зміна прізвища дитини в судовому порядку. Звернення до суду відбувається шляхом подання позовної заяви позивачем. В позовній заяві зазначаються як моральні причини зміни прізвища дитини (носіння прізвища приносить дитини моральні страждання, болісні спогади, впливає на її емоційний стан), так і практичні (важкість промови, неблагозвучність, невдале сполучення прізвища, ім’я та по-батькові, різна національність позивача та відповідача, про що свідчить прізвище).                                                                                       

Перелік документів необхідних для розгляду справи в судовому порядку.

  • позовна заява
  • копія паспорта позивача і відповідача
  • довідка про реєстрацію дитини разом з позивачем
  • копія свідоцтва про народження дитини (обов’язково)
  • довідка про заборгованість по аліментах (якщо така є)
  • копія свідоцтва про шлюб/копія свідоцтва про розлучення (рішення суду)
  • характеристика з місця роботи, місця проживання (не обов’язково, але бажано)

         Крім того, до заяви можна прикріпити будь-які документи, що підтверджують обґрунтованість позовних вимог. Також, не зайвими в даній категорії справ будуть показання свідків. Після отримання рішення суду на користь позивача- орган РАЦСУ вносить зміни до Актового запису та видає нове Свідоцтво про народження, в якому буде зазначатись нове, зміненепрізвище

  Зміна прізвища дитини після позбавлення батьківських прав батька (матері). Особа, позбавлена батьківських прав, втрачає особисті немайнові права на дитину і звільняється від обов’язків щодо її виховання. У зв’язку з цим відпадає необхідність в отриманні згоди батька або матері, позбавлених батьківських прав для зміни дитячого прізвища. Щоб поміняти дитяче прізвище необхідно звернутися в РАЦС з письмовою заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану. Також буде потрібно свідоцтво про народження та рішення суду про позбавлення батьківських прав тата (мами).

Зміна прізвище дитини матері одиначки.

Порядок зміни прізвища дітей одиноких матерів аналогічний до попередньої ситуації і проводиться працівниками відділу державної реєстрації актів цивільного стану за заявою матері.

Зміна прізвища дитини з власної ініціативи  Згідно зі статтею 295 Цивільного кодексу з шістнадцятирічного віку дитина має повне право самостійно (без врахування думки батьків і опікунів) змінити своє прізвище. Діти, які досягли 14 років, наділяються правом ініціювати процедуру заміни власного прізвища. Однак, для завершення процесу потрібна згода батьків або того з них, з ким проживає дитина. А саме – фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

У разі якщо над фізичною особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

 Зміна прізвища дитини під час отримання паспорта Згідно із законодавством кожен українець, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України (ч. 2 ст. 21 ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спецстатус»).

Нагадаємо, раніше видача паспортів проводилася з 16 років, в зв’язку з чим процедура зміни прізвища дитини могла проводитися одночасно з отриманням паспорта. При цьому згода батьків на зміну прізвища не була потрібна, оскільки з 16 років дитина самостійно приймає рішення щодо зміни П.І.Б.

 Порядок оформлення і отримання паспорта на нове прізвище передбачає попереднє звернення до РАЦСу за місцем проживання дитини. При цьому, якщо дитині вже виповнилося 14 років, вона самостійно подає заяву, якщо немає чотирнадцяти — заявку на зміну прізвища подають батьки. До заяви додається такий пакет документів:

  • фотографія заявника
  • свідоцтво про народження
  • згода обох батьків
  • довідка з місця проживання
  • квитанція про сплату держмита
  • згода батьків на зміну прізвища дитини

Якщо умови звернення дотримані і підстав для відмови в наданні дозволу на зміну прізвища немає, у встановлений термін РАЦС видає заявнику «Свідоцтво про зміну імені». На підставі цього документа оформлення паспорта буде проводитися на нове прізвище.

Нагадуємо, що за правовими консультаціями Ви можете звернутись до Теплодарського бюро правової допомоги за адресою: м. Теплодар, вул. Польова, 1, (каб. №7), тел. 048 709 26 71

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.