Дія Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон № 1700) поширюється, зокрема, на осіб, які постійно або тимчасово обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або спеціально уповноважених на виконання таких обов’язків у юридичних особах приватного права незалежно від організаційно-правової форми, а також інших осіб, які не є службовими особами та які виконують роботу або надають послуги відповідно до договору з підприємством, установою, організацією (далі — організація), — у випадках, передбачених цим Законом (п. 3 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700 ).

            Увага: питання запобігання корупції у діяльності юридичних осіб регулює розділ X Закону № 1700 .

            Відповідно до частини першої статті 62 Закону № 1700 юридичною особою розробляється антикорупційна програма, яка містить комплекс правил, стандартів і процедур щодо виявлення, протидії та запобігання корупції у діяльності юридичної особи. Однак згідно з частиною другою статті 62 Закону № 1700 в обов’язковому порядку антикорупційна програма затверджується керівниками:

– державних, комунальних організацій, господарських товариств (у яких державна або комунальна частка перевищує 50%), де середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік перевищує 50 осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період перевищує 70 млн. грн.;

– юридичних осіб, які є учасниками попередньої кваліфікації, учасниками процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 № 1197-VII , якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг), робіт дорівнює або перевищує 20 млн. грн.

            В означених організаціях антикорупційна програма затверджується після її обговорення з працівниками юридичної особи. Текст антикорупційної програми повинен перебувати у постійному відкритому доступі для працівників юридичної особи (ч. 3 ст. 62 Закону № 1700 ).

            Увага: положення щодо обов’язковості дотримання антикорупційної програми включаються до трудових договорів, правил внутрішнього розпорядку юридичної особи, а також можуть включатися до договорів, які укладаються юридичною особою (ч. 4 ст. 62 Закону № 1700).

Окрім того, в юридичних особах, зазначених у частині другій статті 62 Закону № 1700, для реалізації антикорупційної програми призначається особа, відповідальна за реалізацію антикорупційної програми, правовий статус якої визначено Законом.

            Щодо інших юридичних осіб приватного права, то у своїй діяльності їм необхідно керуватися загальними засадами запобігання корупції (ст. 61 Закону № 1700 ).

            Відповідно до частини другої статті 61 Закону № 1700 посадові та службові особи юридичних осіб, інші особи, які виконують роботу та перебувають з юридичними особами у трудових відносинах, зобов’язані:

– не вчиняти та не брати участі у вчиненні корупційних правопорушень, пов’язаних з діяльністю юридичної особи;

– утримуватися від поведінки, яка може бути розцінена як готовність вчинити корупційне правопорушення, пов’язане з діяльністю юридичної особи;

– невідкладно інформувати посадову особу, відповідальну за запобігання корупції у діяльності юридичної особи, керівника юридичної особи або засновників (учасників) юридичної особи про випадки підбурення до вчинення корупційного правопорушення, пов’язаного з діяльністю юридичної особи;

– невідкладно інформувати посадову особу, відповідальну за запобігання корупції у діяльності юридичної особи, керівника юридичної особи або засновників (учасників) юридичної особи про випадки вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень іншими працівниками юридичної особи або іншими особами;

– невідкладно інформувати посадову особу, відповідальну за запобігання корупції у діяльності юридичної особи, керівника юридичної особи або засновників (учасників) юридичної особи про виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів.

            Керівник, засновники (учасники) юридичної особи забезпечують регулярну оцінку корупційних ризиків у її діяльності і здійснюють відповідні антикорупційні заходи. Для виявлення та усунення корупційних ризиків у діяльності юридичної особи можуть залучатися незалежні експерти, зокрема для проведення аудиту (ч. 2 ст. 61 Закону № 1700).

            Отже, Закон не зобов’язує керівника приватної організації, не зазначеної у частині другій статті 62 Закону № 1700, затверджувати антикорупційну програму, а також включати її положення до трудових договорів, чи під підпис ознайомлювати працівників з нормами та положеннями Закону. Однак для мінімізації корупційних ризиків в організації доцільно запровадити певні антикорупційні заходи, наприклад при прийнятті на роботу усно ознайомлювати працівників із названими вище нормами Закону № 1700, а також розмістити у постійному відкритому доступі інформацію про обов’язок працівників не вчиняти корупційних дій.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.