СКІЛЬКИ МОЖНА ЗЕКОНОМИТИ, ЯКЩО СКОРИСТАТИСЯ УРЯДОВОЮ ПРОГРАМОЮ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ?

Урядову програму з енергоефективності позитивно оцінили міжнародні експерти та пересічні українці – учасники цієї програми. Вона діє, і ефект для населення відчутний. Про це, зокрема, свідчать дані національного дослідження «Ефективність державної підтримки реалізації енергоефективних заходів ОСББ/ЖКБ», проведеного Держенергоефективності спільно зі Світовим банком і Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

За результатами цього дослідження, 98% опитаних українців, об’єднаних в ОСББ, визнали свій досвід участі в урядовій програмі з енергоефективності позитивним, з них – 73-75% – скористалися місцевими програмами співфінансування енергоефективних заходів для населення. 95% респондентів готові ще раз скористатися цією державною допомогою.

Серйозні зміни після реалізації енергоефективних заходів відчули усі опитані – 100% людей, об’єднаних в ОСББ. Вони досягли економії і стали менше платити – як мінімум удвічі –  за комунальні послуги, більше того –  відчули ще й підвищення комфорту у власному житлі.

«Теплі» кредити – це не ярмо для людей. Основне фінансове навантаження лягає на Уряд, який компенсує левову частку суми кредиту з державного бюджету (40%) та додатково залучає кошти місцевих бюджетів (15-30%).

За таких умов участь у програмі для мешканців кожної квартири у багатоповерхівці не буде обтяжливою. Наприклад, якщо ОСББ залучає на утеплення близько 100 тис. грн., то з урахуванням урядового та місцевого відшкодування платіж за кредитом для мешканців однієї квартири складатиме лише 8-29 грн. на місяць. Якщо ОСББ залучить більшу суму коштів – 500 тис. грн., то платіж за кредитом з однієї квартири становитиме 27-97 грн. на місяць. Водночас економія витрат на рахунках за комунальні послуги для сім’ї, що мешкає у цій квартирі, буде в 4-5 разів більшою, ніж розмір цього кредиту.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.