1 травня 2018 року діє нова програма житлових субсидій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 року №329, яка змінила редакцію Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою КМУ від 21.10.1995 № 848. Зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали. Якщо раніше субсидію перепризначали на новий період раз на рік у травні і окремо розраховували її розмір на літній і зимовий період, то тепер  це відбуватиметься двічі на рік – у травні і жовтні.

       Натомість у зв’язку з введенням нових правил близько 15% громадян потрібно буде звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії. Заяву і Декларацію  потрібно буде подати:

  • Орендарям житла
  • Внутрішньо переміщеним особам
  • Тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб
  • Тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати
  • Тим сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року.
  • Тим сім’ям, які станом на травень 2018 року матимуть понад двомісячну заборгованість за житлово-комунальні послуги і не погасять її до червня 2018-го.

                  В Україні є чимало сімей, в яких чоловік прописаний за одною адресою, дружина і діти за іншою. Чоловік працює, дружина, скажімо, у декретній відпустці або взагалі не працює. Такі сім’ї раніше, враховуючи те, що дружина зареєстрована з дітьми в помешканні одна, надавалася чимала субсидія, доходи чоловіка не враховувалися, але гроші щомісяця він приносив саме в цю сім’ю.

           Водночас, на помешкання, де прописаний чоловік оформлювалася субсидію, виходячи з кількості не зареєстрованих, а фактично проживаючих осіб. Відповідно доходи такої людини не бралися до уваги для призначення допомогу ні там, ні тут.

        Тому з 1 травня 2018 року змінено форму Декларації про доходи та майновий стан. Відтепер декларувати необхідно буде доходи всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей), навіть тих, які зареєстровані за іншими адресами.

        При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи  за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

 

            Крім того, згідно абз.9 п.5 Положення про порядок призначення житлових субсидій, при призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

          Постановою передбачено, що все, що вимірюється лічильником і на що надається житлова субсидія, у разі невикористання наданої допомоги, за результатами сезону повертатиметься до державного бюджету .

           За надлишки площі і використаних комунальних послуг необхідно сплачувати повну вартість послуг.

        Також, відповідно до Положення житлова субсидія не призначається ( у тому числі на наступний період), зокрема, якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, і в цьому періоді за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або вони отримували середньомісячний  сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії; та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

                                                                          Заступник начальника УПСЗН Грузіна І.І.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.