Взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування можуть:

  • особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями та не належать до платників єдиного внеску.
  • іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні.
  • громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.
  • члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню.

Навіщо це Вам потрібно?

Із 01.01.04 набув чинності Закон України від 09.07.2003 №1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, відповідно до якого кожній особі необхідно набути не трудовий, а страховий стаж, що складається із місяців. Місяць, за який не сплачені страхові внески, не зараховується до страхового стажу людини.

Згідно із статтею 24 Закону № 1058 до страхового стажу, при призначенні пенсії, зараховуються лише ті періоди, за які сплачено внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за умови, що сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Відповідно до Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, для осіб, які мають право на добровільну участь, сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Мінімальний страховий внесок – сума коштів, що визначається розрахунково як добуток розміру мінімальної заробітної плати і розміру єдиного внеску, встановлених законом на день отримання заробітної плати (доходу).

 

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску – максимальна сума доходу застрахованої особи на місяць, що дорівнює п’ятнадцяти розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2, та більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

 

Розміри страхових внесків у 2018 році за договорами добровільного страхування

 

Період

з – до

Розмір мінімального страхового внеску за місяць

Розмір максимального

страхового внеску за місяць

для договорів на термін не менше 1 року

З 01.01.2018 до 31.12.2018

(мінімальна зарплата 3723 грн)

819,06грн

(3723 грн х 22%)

12285,90грн

(55845 грн х 22%)

для одноразової сплати за попередні періоди

З 01.01.2018 до 31.12.2018

(мінімальна зарплата 3723 грн)

1638,12 грн

(3723 грн х 22% х 2)

12285,90грн

(55845 грн х 22%)

 

Куди необхідно звернутись?

Особи, які бажають взяти добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування подають заяву до органу доходів і зборів за місцем проживання. В строк не пізніше 30 календарних днів з дня отримання заяви від особи, органом доходів і зборів укладається договір.

Відповідно до статті 12 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до статті 11 цього Закону, у тому числі особи, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, мають право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Зазначені особи можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування, або одночасно в обох системах відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – договір про добровільну участь) згідно із Законом України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Участь застрахованих осіб у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування припиняється:

  • у разі якщо особа, яка підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до цього Закону, втратила визначений цим Законом статус застрахованої особи;
  • у разі закінчення терміну дії договору про добровільну участь або дострокового розірвання цього договору у випадках, передбачених цим Законом;
  • у разі якщо застрахованій особі відповідно до цього Закону призначено пенсію і вона не продовжує працювати або якщо застрахована особа відповідно до цього Закону набула права на довічну пенсію чи одноразову виплату;
  • у разі смерті застрахованої особи.

У разі якщо особа не сплачувала страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування під час навчання, у період визнання особою з інвалідністю, тимчасового виїзду за кордон тощо, за нею зберігається право на набутий страховий стаж та право на пенсійні активи, що обліковані на її накопичувальному пенсійному рахунку у Накопичувальному фонді або на індивідуальному пенсійному рахунку у відповідному недержавному пенсійному фонді – суб’єкті другого рівня системи пенсійного забезпечення.

Особа, яка припинила участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, може поновити свою участь у цьому виді страхування з набуттям нею статусу, згідно з яким вона підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до цього Закону або шляхом укладення в установленому цим Законом порядку договору про добровільну участь.

 

Малиновське об’єднане управління

 Пенсійного фонду України в м.Одесі

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.