Умови призначення та порядок надання громадянам щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово – комунальних послуг, а також субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива визначаються Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі Положення), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995р. №848 (в редакції постанови КМУ від 22.09.1997р.№1050) зі змінами.

Відповідно до п.4 Положення субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово – комунальні послуги (далі ЖКП), скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу (Постанова КМУ від 27.07.1998 №1156 зі змінами).

       Субсидія для відшкодування оплати вартості комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії призначається у розмірі соціальних нормативів користування відповідними комунальними послугами.

Розмір субсидії для відшкодування оплати користування житлом/утримання житла, централізованого опалення розраховується, виходячи з фактичного розміру загальної опалювальної площі, якою користуються мешканці домогосподарства, але не більше встановленої соціальної норми житла.

Соціальні норми житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами встановлюються Кабінетом Міністрів України (Постанова КМУ від 06.08.2014р. №409).

На опалювальний період 2017-2018 роки Постановою КМУ №409 зменшені соціальні нормативи для централізованого опалення у разі використання теплової енергії абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими та/або квартирними приладами обліку з 0,0548Гкал ( в грошовому еквіваленті 25,77грн.) до 0,0431Гкал (в грошовому еквіваленті 20,24грн.) на 1кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період.

Також з 01 січня 2018 року зменшилася гранична норма споживання послуг електропостачання з 270 кВт до 250 кВт на місяць.

Оскільки, зменшилися нормативи то й зменшилися розміри оплати за теплопостачання в будинках, які обладнані приладами обліку тепла, і таким чином зменшився розмір субсидії, так як субсидія це різниця між розмірами оплати ЖКП в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів і обов’язковим відсотком платежу. При цьому обов’язковий відсоток платежу, який визначається з середньомісячного доходу членів домогосподарства за попередні два квартали перед зверненням, залишився незмінним.

Згідно абз.3 п.15 Положення громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату ЖКП, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії, крім випадків нарахування плати за послугу з централізованого опалення за відсутності засобів обліку, коли одержувач субсидії повинен щомісяця сплачувати за централізоване опалення обов’язкову частку платежу.

                                            Заступник начальника УПСЗН- начальник відділу

                                             соціальної допомоги та компенсацій Грузіна І.І.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.