1 вересня 2016 року розпочало свою роботу Теплодарське бюро правової допомоги, головним завданням якого є створення рівних можливостей доступу населення до правосуддя. Відзначаючи річницю діяльності ми поспілкувались з керівником Теплодарського бюро правової допомоги Лілією Багно про результати, перспективи та завдання правозахисної урядової організації.

Пані Лілія, розкажіть, будь-ласка, про діяльність бюро правової допомоги. Які завдання входять до його юрисдикції?

– Теплодарське бюро правової допомоги є структурним підрозділом Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Окрім Теплодарського бюро, до Центру входять ще 4 відокремлені відділи, які покликані надавати безоплатно правову допомогу мешканцям Біляївського, Овідіопольського, Білгород-Дністровсього районів та міста Чорноморська. В поняття безоплатна правова допомога, не буде зайвим нагадати, входить первинна і вторинна юридична допомога людям, які опинились в складній життєвій ситуації і не мають змоги скористатися платним послугами адвоката.

         Ми надаємо роз’яснювальні юридичні консультації, проводимо обов’язкові виїзні прийоми з різних правових питань, здійснюємо представництво інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу в судах, державних органах, органах місцевого самоврядування, перед  іншими особами, складаємо документи процесуального характеру тощо. Під час виконання покладених на нас функцій тісно взаємодіємо з судами, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, навчальними закладами.

         Люди, які звертаються до нас зі своїми бідами та в пошуку правди, пройшли вже чимало різних інстанцій, намагаючись протягом тривалого часу вирішити болючі проблеми. На жаль, у багатьох з них втрачається віра у справедливість. Тому наша місія — захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільноти.

Що вже зроблено за рік, які результати маєте на сьогодні?

За час роботи надано 670 консультацій, що включає в себе надання первинної правової допомоги у вигляді правової інформації, юридичних консультацій та роз’яснення законодавства. Дуже часто, люди, які звертаються до бюро по первинну допомогу, мають певні непорозуміння з такими структурами, як Пенсійний фонд України, управління соціального захисту населення, а також з питань сімейного та спадкового права. Що ж стосується вторинної правової допомоги, тобто складення процесуальних документів і представництва інтересів клієнта у суді, органах державної влади, місцевого самоврядування, – було подано 66 звернень.

         Одним з головних завдань бюро є організація правопросвітницьких заходів,  яких на сьогодні проведено 36. На різноманітні теми правового характеру прочитано чимало лекцій учням Теплодарської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 та студентам ДНЗ “Теплодарський професійний ліцей”.

         Також беремо участь у семінарах міського центру зайнятості, проводимо прийоми у Теплодарській міській раді, міському центрі зайнятості та в центральній міській лікарні міста.

– Розкажіть будь ласка, про результати успішної практики Вашого бюро.

За рік діяльності бюро правової допомоги є чимало успішних справ. Якими ми всі дуже пишаємося, є у нас і яскраві приклади успішно виграних справ у суді. Нещодавно, я представляла інтереси особи у справі про стягнення кредитної заборгованості. І в цій справі судом було винесено рішення на користь нашого клієнта, а саме відмовлено в задоволені позову та визнано кредитний догові недійсним, таким що не відповідає законодавству України. Таких випадків багато, і це дійсно радує, адже люди мають не тільки можливість отримати безоплатну правову допомогу для захисту прав і законних інтересів, а й довести всі проблемні правові питання до успішного кінця.

– Ваша робота була б неповною без підтримки структур міста. Хто є добрими помічниками та порадниками?

– Так, робота бюро основана не лише на допомозі людям по різних правових питаннях, але й на тісній співпраці зі службами міста. Хочу висловити вдячність виконкому Теплодарської міської ради, Теплодарській міській раді, міському центру зайнятості, редакції газети “Теплодарський вісник” та керівникам навчальних закладів міста за всебічну підтримку та взаємодію з нашою службою, за те, що стоять на захисті прав земляків та постійно інформують про роботу бюро і доступність до безоплатної правової допомоги.

         А також звернутися до мешканців Теплодара і запросити до нашого бюро. Я впевнена, що у багатьох виникають складні життєві ситуації, які  потребують правового вирішення, консультацій спеціаліста. Ми обов’язково допоможемо, вислухаємо, порадимо.

         Наша адреса: м. Теплодар, вул. Польова,1, каб. №7 (другий поверх), (048) 709 26 71.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.