28 листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв Голодомору – мільйонів загиблих в результаті штучного голоду селян радянської України, знищених сталінським режимом у 1932-1933 роках, голодомору, який забрав життя більше чотирьох мільйонів чоловік, або 13% усього населення України.

В пікові місяці Голодомору кожну хвилину в Україні вмирали 24 людини, щогодини – 1 тисяча 440, щодоби – 34 тисячі 560. Таким чином загинули 4,5 мільйона українців, передає УНІАН.

28 листопада, у всіх  містах України відбуваються  жалобні заходи вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу. Світовий конгрес українців у ці тижні організовує вшанування пам’яті в 32-х країнах світу.

З 2005 року питання дослідження Голодомору, вшанування пам’яті мільйонів жертв та визнання його геноцидом проводилося на значно вищому рівні, оскільки ця тема була одним із пріоритетів політики пам’яті Президента України Віктора Ющенка. Саме тоді в Україні, представництвах України у світі, та країнах, де проживають українці, було на практиці запроваджено щорічне проведення скорботних заходів до Дня пам’яті жертв Голодомору – в четверту суботу листопада. Традиційно, в четверту суботу листопада, о 16:00, пам’ять про понад 7 мільйонів українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міста, біля пам’ятників жертвам Голодомору, в храмах та в Залі пам’яті Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» у Києві. Традицію запалювати свічки у вікні своїх будинків, так звану акцію «Свічка у вікні», у 2003 році запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс: «Навіть сім десятиліть опісля свічка, що мерехтить у вікні, видається мені гідною відповіддю».

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.