Людині з дитячим візочком або на кріслі колісному легше піднятися пандусом. Людина з протезом нижніх кінцівок, ймовірніше, обере сходи.

І коли ми проєктуємо простір з нуля, не можна віддати перевагу чомусь одному. Сходи обов’язково мають дублюватися пандусом і навпаки. Якщо це вхідна група, найкращий варіант – вхід в нуль.

Гнучкість у користуванні – один із базових принципів, на яких будується універсальний дизайн.

👉 Як спростити уже спроєктовані простори з урахуваням норм доступності, щоб світ став зручним для всіх. Як ще на етапі планування нового будівництва знайти ідеальні рішення, що не потребуватимуть адаптацій чи розумних пристосувань. Саме про це йдеться у Альбомі безбар‘єрних рішень (https://bbu.org.ua/pershii-rozdil-albomu-bezbar-iernih…) – де зібрані не просто рішення, якими можна брати і користуватися, а викладена нова філософія створення дружнього міського середовища.

📍 Мандрівник із багажем на колесах буде вдячний, якщо на пішохідному переході не доведеться долати бордюри – адже про їхнє зведення до рівня дороги завчасно подбали. Це яскравий приклад про рівноправне використання простору.

📍 Стійка рецепції з різною висотою – зручне рішення і для дорослого, якому необхідно стоячи підписати папери, і для дитини, якій цікаво все бачити, і для людини на кріслі колісному, яка може комфортно спілкуватися з фахівцем.

📍 Сенсорні кнопки виклику ліфту не потребують докладання фізичних зусиль. А універсальні позначки зі стрілками дозволять потрапити на верхній або нижній поверх кожній людині, незалежно від віку, досвіду чи знання мови.

📖 Розробляючи концепцію універсального дизайну, фахівці прагнули наблизитися до ідеальних архітектурних рішень, які відгукнуться кожному та кожній. Це, насамперед, про доступність, безпечність та комфорт для більшості членів суспільства. Це про бажання спростити повсякденне життя і побудувати світ, у якому всі люди відчуватимуть себе вдома.

Альбом безбар’єрних рішень створено в межах ініціативи першої леді Олена Зеленська «Без бар’єрів».

ℹ Проєкт реалізовано ГО Безбар’єрність спільно з Міністерством розвитку громад та територій України у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія GIZ Ukraine за фінансування Урядів Німеччини (Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew) та Швейцарії (Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні).

Розробник Альбому – урбан-бюро Big City Lab.

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree

 

Джерело:

Одеська районна військова адміністрація

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.