Конституцією України гарантовано право кожної людини на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу з роботодавцем або з роботодавцем-фізичною особою, отже трудовий договір є основною, базовою формою виникнення трудових правовідносин.

Законодавчо передбачено такі види трудових договорів:

  • безстроковий трудовий договір,  що укладається на невизначений строк;
  • трудовий договір, укладений на визначений строк, встановлений за погодженням сторін. Слід відмітити, що строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами, наприклад про тимчасову та сезонну роботи;
  • трудовий договір, укладений на час виконання певної роботи;
  • трудовий договір з нефіксованим робочим часом;
  • трудовий договір в умовах спрощеного режиму регулювання трудових відносин;
  • трудовий договір про надомну роботу;
  • трудовий договір про дистанційну роботу. 
  • контракт – це особлива форма трудового договору, сфера застосування якого визначається законами України. У контракті строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Але, воєнний стан кардинально вплинув на всі сфери життя українців, включно з трудовою діяльністю.

З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в Україні введено режим воєнного стану.

Закон України від 15.03.2022 №2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», зі змінами, визначає, зокрема, особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності в Україні, а також осіб, які працюють за трудовим договором, укладеним з фізичними особами (далі – працівники), у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

 

Даний Закон вводить обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина, передбачених статтями 4344 Конституції України.

Так, під час укладення трудового договору в умовах воєнного стану Законом визначені наступні особливості, а саме:

  • сторони за згодою визначають форму трудового договору (форма трудового договору: усна або письмова);
  • при укладенні трудового договору умова про випробування при прийнятті на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників;
  • роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори на період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника (з метою оперативного залучення нових працівників до виконання роботи, а також усунення кадрового дефіциту та браку робочої сили, в тому числі внаслідок фактичної відсутності працівників, які внаслідок бойових дій евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустках, простої, тимчасово втратили працездатність або доля яких тимчасово невідома).

Наголошуємо, що як і у мірний час, роботодавцям забороняється застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування трудових відносин.

Незадекларована праця – це не тільки порушення закону, а й втрата прав і гарантій для працівників.

Якщо працюєте без трудового договору, то можете не розраховувати на гарантовані оплачувані відпустки, лікарняні, компенсацію в разі нещасного випадку. Незадекларований працівник не має захисту від свавільного звільнення, зниження зарплати, перевантаження роботою.

 

 

Головний державний інспектор

відділу  з питань праці Управління

інспекційної діяльності в Одеській

області Південного міжрегіонального

управління Державної служби з питань праці                   Ольга ПРОДАНОВА

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.