Міжнародний День рідної мови – день, який відзначають щороку 21 лютого. Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності.

Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді,  від куль поліцейських загинули студенти, які вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає День рідної мови.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року. Тоді з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин України Президент України підписав розпорядження про відзначення цього свята.

Рідна мова – це історія народу, його світогляд, світобудова, його культура.

Рідна мова –  першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідна мова – найдивовижніший винахід людства, інструмент збереження й розвитку  духовних скарбів кожної нації. Події останніх років  стали приводом для визначення  ролі рідної мови в житті кожного українця. Вона стала оберегом, символом єдності, інструментом боротьби для кожного з нас, знаком незламності й сили духу.

Бережімо, любімо й шануймо рідну мову, З нею ми — народ на цій землі!

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.