Тема безпритульних собак в Теплодарі є однією з найактуальніших, оскільки їх кількість збільшується з кожним роком.
Чому так відбувається?

Сьогодні, надмірна кількість на вулицях безпритульних тварин – проблема багатьох громад країни, Одеського регіону та, зокрема, м.Теплодар. Основна причина даної проблеми – безвідповідальність власників, які допускають неконтрольоване розмноження, викидають напризволяще як малечу, так і дорослих тварин, недотримання правил утримання домашніх улюбленців.

Погляди жителів Теплодарської громади у питанні щодо поводження та врегулювання чисельності безпритульних тварин поділяються практично навпіл. У одних, зграї собак, які бродять вулицями міста викликають страх за власну безпеку та безпеку свої дітей. Інші вважають, що будь-якими методами повинні захистити права своїх вуличних улюбленців.

Варто зазначити, що до Теплодарської міської ради, останнім часом, надходить багато скарг від жителів міста щодо нападу безпритульних собак.

Дана проблема, з часом, тільки набирає обертів. І вирішити її можливо тільки спільним зусиллями. Тож, важливим кроком до подолання проблеми безпритульності є належне утримання домашніх тварин, а також стерилізація, як домашніх, так і безпритульних.

Теплодарською міською радою прийнята Програма регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Теплодар на 2021-2025 роки. Протягом багатьох років у м.Теплодар проводився відлов безпритульних тварин, які доставлялися до БУ «Притулок для захисту та допомоги безпритульним тваринам», там їх стерилізували, щеплювали від сказу та повертали до середовища проживання. За два роки, за бюджетні кошти простерилізовано 50 собак, але через військовий стан в країні даний притулок не уклав договору з Теплодарською міською радою на послуги стерилізації. Така ж ситуація і з іншими притулками, які вдвічі переповнені тваринами, евакуйованих із зони бойових дій.

Приємно відзначити, що даною проблемою опікується також ГО «Доберман», які теж проводять заходи стерилізації безпритульних тварин. Стерилізованих та щеплених собак, які, до речі, є неагресивними, відпускають. Вони проживають на певній території, на яку вже не пускають чужих бродячих, підкинутих чи завезених з іншого місця. Якщо винищити всіх, туди будуть йти інші тварини. Тому можна сказати, що наявність стерилізованих вакцинованих тварин на певних об’єктах захищає їхню територію від інших, нестерилізованих.

Поряд з цим, хочемо нагадати, що в нашій державі діє Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження», спрямований на захист від страждань і загибелі тварин, унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства. За порушення вимог цього Закону винні особи несуть кримінальну, адміністративну та цивільно-правову відповідальність згідно із законом.

Сьогодні в нашій країні війна, всім жити нелегко, тому основний заклик до небайдужих — щоб не погіршувати становище, запобігайте розплодженню тварин.
Тільки об’єднавшись, ми зможемо вплинути на ситуацію з безпритульними тваринами в нашій громаді.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.