27 листопада 2021 року о 16:00   запрошуємо приєднатися до акції «Запали свічку пам’яті у своєму вікні». 

 Щороку в четверту суботу листопада українці запалюють свічки як символ пам’яті про вбитих голодом.

    Ми існуємо і пам’ятаємо!     

    З вами Бог, молитва наша,

    Вічна пам’ять! Вічна тиша.

   Голодомор 32-33 го-незагойна  духовна  й фізична рана українського народу, що пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь. Мета – знищити українців як націю і остаточно ліквідувати мову, культуру, історію, все те, що робило нас унікальними в цьому світі, але вона не досягнута. Українці вижили і не забули.

        Ми існуємо і ми пам’ятаємо!

    Як свідчать документальні джерела, хліб в Україні був, але хліб з України забрали.

    Коли дослідники говорять про Голодомор 1932-33 рр. мається на увазі період з квітня 1932 по листопад 1933 рр. Саме за ці 17 місяців, тобто, приблизно за 500 днів, в Україні загинули мільйони людей, а пік голодомору прийшовся на весну 1933 року. Від голоду вмирало 17 людей щохвилини, 1000 – щогодини, майже 25 тисяч – щодня…з урахуванням непрямих жертв (внаслідок повного фізичного виснаження, тифу, кишково-шлункових отруєнь, канібалізму, репресій, самогубств на грунті розладу психіки та соціального колапсу)- за приблизними підрахунками дослідників, голодомор забрав життя 14 мільйонів людей.

     У 1985-88 роках комісія Конгресу США досліджувала голод в Україні..                   

    Висновки комісії відкрили шлях до міжнародного визнання Голодомору геноцидом. У наступні роки Голодомор як злочин геноциду у своїх актах засудили парламенти Естонії, Австралії, Канади, Угорщини, Литви, Грузії, Польщі, Перу, Парагваю, Еквадору, Колумбії, Мексики, Латвії, Португалії, США. Важливим елементом визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу на міжнародному рівні є визнання його в рамках таких міжнародних організацій як Рада Європа, Європарламент, ОБСЄ, Рада з прав людини ООН.

  У понад 40 містах 15 країн світу споруджені пам’ятники  та встановлені інші пам’ятні знаки на вшанування пам’яті жертв Голодомору.

 З кожним днем стає все менше свідків, які пам’ятають голодомор і можуть розповісти про нього.

   І наше завдання зберегти свідчення про ті страшні часи для майбутніх поколінь.

 

 Відділ освіти, культури, молоді та спорту ВКТМР.

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.