Наприкінці 2020 року світ розпочав масову вакцинацію проти COVID-19. І ми вже можемо спостерігати за тим, як проходять національні вакцинальні кампанії в Китаї, США, Канаді, країнах Євросоюзу, у Великій Британії тощо. В Україні ж уже затверджена Дорожня карта з впровадження вакцини від COVID-19 і проведення масової вакцинації у 2021-2022 роках. Документ передбачає охоплення щепленнями проти коронавірусної хвороби COVID-19 не менше 50% населення. У найближчі місяці очікується введення перших доз вакцин, тож наразі об’єктивна інформація про формат вакцинальної кампанії та самі вакцини дуже актуальна. Одеський обласний Центр громадського здоров’я як структура, відповідальна за організацію цієї вакцинальної кампанії на Одещині, слідкує за ситуацію і пропонує ознайомитися зі свіжими даними.

ЩО ВІДОМО ПРО ВАКЦИНИ? Станом на сьогодні можливе застосування наступних вакцин:

  • BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer.; 
  • University of Oxford/AstraZeneca Moderna/NIAID, 
  • Sinovac Biotech (договір на поставку 1 млн 913 доз уже укладений).

На регіональному рівні вакцина буде зберігатися при температурі +2 -+7 С. Регіональний склад уже готується до прийому вакцин.

Вводитимуть вакцину у кабінетах щеплень, а також у додаткових пунктах щеплень на базі закладів охорони здоров’я. У місцях, де доступ до медзакладів ускладнений або неможливий, діятимуть мобільні бригади з лікарів та медсестер, які попередньо пройдуть спеціальне навчання щодо застосування вакцини.

ЩО ВІДОМО ПРО ХІД ВАКЦИНАЛЬНОЇ КАМПАНІЇ? Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення та професійних груп. Долучитися до вакцинації можна буде згідно з планом,який включає п’ять етапів:

На першому етапі планується провести щеплення серед медичних працівників, які працюють з хворими на COVID-19, людям які проживають у будинках для людей похилого віку та працівників цих закладів, військовослужбовців. 

На другому етапі: щеплення медичних працівників та іншого персоналу, які працюють з іншими хворими, людей віком від 80 років. 

На третьому етапі: щеплення людей віком від 65 до 79 років, працівників критично важливих структур державної безпеки України. 

На четвертому етапі:  щеплення людей віком від 60 до 64 років, дорослих від 18 до 59 років, із супутніми захворюваннями, які знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень від COVID-19, інших груп населення та професійних груп, які знаходяться у групі ризику щодо інфікування COVID-19, осіб, які перебувають в місцях обмеження волі та/або слідчих ізоляторах та працівників місць обмеження волі. 

На п’ятому етапі: щеплення інших дорослих, а також громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

За інф.“Одеський обласний центр громадського здоров’я”

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.