Отримання пенсії – гарантія, на яку розраховують більшість українців. Ми ходимо на роботу, напрацьовуємо страховий стаж, сплачуємо ЄСВ.

Починаючи з 1 січня 2020 року на пенсію можуть виходити особи віком 65 років за наявності страхового стажу від 15 до 17 років, віком 63 роки – в разі, якщо вони мають стаж від 17 до 27 років, і особи віком 60 років в разі, якщо їх страховий стаж – 27 років або більше.
А що ж робити якщо стажу бракує❓

Відповідь є. Особа може самостійно подбати про пенсію та докупити страховий стаж певними способами:

🔹укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (за попередні періоди);

🔹укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (на майбутній період).

Як укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного або соціального страхування❓

Для укладення відповідного договору необхідно звернутись до податкових органів за місцем проживання.

Обрати вид договору та подати заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про одноразову сплату в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

До заяви додаються наступні документи:

🔹копію документу, який посвідчує особу;

🔹копія трудової книжки (за наявності);

🔹виписка із системи персоніфікованого обліку (довідка ОК-5, видається органами УПФУ).

Після перевірки викладених у заяві відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня її отримання укладається Договір за обраним видом.

При укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, особа набуває страховий стаж на майбутні періоди.
Такий договір укладається не менше ніж на рік. За цим договором особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються особою самостійно.

Після перевірки викладених у заяві відомостей, у строк не пізніше ніж 30 календарних днів з дня її отримання укладається Договір за обраним видом.

При укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, особа набуває страховий стаж на майбутні періоди.

Такий договір укладається не менше ніж на рік.

За цим договором особа зобов’язується щомісяця сплачувати внески, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються особою самостійно.

Величина внеску не повинна бути менше 22 % від мінімальної заробітної плати (мінімальний страховий внесок з 01.01.2020 – 1039,06 грн).

При укладанні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, особа може одноразово сплатити єдиний внесок за попередні періоди, за які їй не вистачає страхового стажу.

При цьому, сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22 %) на дату укладання такого договору, помноженого на коефіцієнт 2 (мінімальний страховий внесок за один місяць для одноразової сплати за попередні періоди становить 2078,12 грн).

Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який «купується» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання Договору.

#БПД #правова_допомога

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.