Гендерна рівність – рівний правовий статус  жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам статей брати рівну участь у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

Метою державної політики у сфері забезпечення рівних прав та можливостей  жінок і чоловіків є досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства шляхом:

– правового забезпечення  рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;

– ліквідації дискримінації за ознакою статі;

– застосування спеціальних тимчасових заходів, спрямованих на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією і законами України.

         Жінки і чоловіки різні за своїми біологічними характеристиками. Але соціальні ролі у них майже однакові. Немає нічого такого, чого не могла би зробити жінка, і нічого такого, до чого був би неспроможній чоловік. Тож всі ці відмінності є надуманими і використовуються в якості маніпуляцій.

         Гендерна нерівність в Україні існує. Але часто її просто не розуміють, оскільки сприймають як звичайні чи традиційні речі. Дискримінація за ознакою статті може бути непряма, прихована за ніби то турботою про ту чи іншу стать.

         Надання жінкам прав жодним чином не принижує чоловіка і не загрожує їм. Мова йде не про те, що частину прав забирають у чоловіків та передають їх жінкам. Ні. Просто жінка отримує можливість дійсно реалізувати свої права, які  закріплені у законодавстві в такому ж об’ємі, як і права чоловіків. Акцент робиться саме на права жінок, оскільки не дивлячись на те, що є окремі прояви дискримінації чоловіків, але жінок дискримінують за ознакою статі значно частіше та історично довше.

         Пам’ятай! Світ змінюється відповідно до цього зазнають змін соціальні ролі чоловіків і жінок.

Корисні контакти:

Центр системи безоплатної допомоги: 0-800-213-103;

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0-800-500-335 або 116-123;

Гаряча лінія ГО «Громадський рух «Віра, Надія, Любов»: 777-25-17.

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.