Насильство в сім’ї – це перш за все, дія фізичного, психологічного, сексуального, економічного характеру одного члена сім’ї по відношенню до іншого.

До фізичного насильства відносять: побої, тілесні ушкодження, штовхання, ляпаси,  удари та кидання предметами в жертву, погроза зброєю, поранення, перешкода у вільному пересуванні (дому, вулиці), перешкода або відмова у допомозі при потребі в медичній допомозі (хворий, поранений, вагітна), псування майна, образа дітей, відмова у забезпеченні сім’ї необхідними товарами (харчі, речі першої необхідності), умисне перешкоджання відпочинку вночі, позбавлення сну

Психологічним насильством вважають дію на психіку члена сім’ї, до них відноситься: погрози, образи, приниження вдома, на публіці, критика, ігнорування (почуттів, особи), насміхання (над релігійними переконаннями, особистими поглядами ), заборона (користуватись телефоном, виходити на роботу, спілкуватися з родичами).

Шляхом таких дій завдається шкода психологічному здоров’ю, спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе.

Ще одним видом насильства являється економічне насильство, яке характеризується позбавленням житла, одягу, майна, коштів, це жорстокий і принизливий фінансовий контроль одного члена сім’ї іншим.

Насильство в сім’ї – це не та тема яку можна обговорювати жартома. Це тема яка несе страх, сором, відчай. На жаль, проблема насильства, а особливо домашнього насильства є актуальною в нашому суспільстві. Про те, говорити та вирішити проблему не так просто. Оскільки жертви що потерпають від насильства в сім’ї настільки емоційно скуті, та залякані, що «виносити сміття з хати» вони просто бояться… Випадків коли члени сім’ї потерпають від насильства дуже багато і перш за все що повинна зробити жертва – перестати звинувачувати себе, думати що це норма, а головне звернутися по допомогу.

Національна безкоштовна Гаряча лінії з попередження домашнього насильства:

0 800 500 335

386 (короткий номер з мобільного)

Національна дитяча “гаряча лінія”:

– 0 800 500 225

– 772 (для дзвінків з мобільного)

 

Куди звертатися у м.Теплодар  по допомогу   :

– до поліції за номером 102 або до дільничного інспектора (вул. Комунальна,3 ) ;

– до управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Теплодарської міської ради (вул. Піонерна, 7, І поверх, каб. 5 );

– до відділу освіти управління освіти, культури  та  спорту виконавчого комітету Теплодарської міської ради ( вул. Піонерна,7, І поверх );

– до служби у справах дітей виконавчого комітету Теплодарської міської ради (вул. Піонерна, 7, ІІ поверх, каб. 38);

– до Теплодарського  Центру з надання безоплатної   вторинної правової допомоги  (вул. Польова, 1 );

– до Теплодарської центральної міської лікарні (вул. Польова, 6).

 

 

Від admin

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.