Відповідно до ч. 1 ст. 27 Закону України “Про запобігання корупції” №1700 особи, зазначені у пп. “а”, “в” – “з” п.1 ст. 3 цього закону, не можуть мати у прямому підпорядкуванні близьких їм осіб або бути прямо підпорядкованими у зв’язку  з виконанням повноважень близьким їм особам.

Таким чином, у нас виникає дві умови, за обов’язкової наявності яких застосовується ст. 27 Закону України “Про запобігання корупції”:

– близькі особи;

– пряме підпорядкування.

Близькі особи – особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у ч. 1 ст. 3 Закону № 1700, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі, а також – незалежно від зазначених умов – чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа яка перебуває під опікою або піклуванням згаданого суб’єкта (ч.1 ст.1 Закону №1700).

Пряме підпорядкування – відносини прямої організаційної або правової залежності підлеглої особи від її керівника, в тому числі через вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень тощо, контролю за їх виконанням (ч.1 ст. 1 Закону № 1700).

 Одразу звертаємо вашу увагу на те, що відповідно до зазначеної нами вище ч. 1 ст. 27 Закону № 1700 обмеження щодо спільної роботи близьких осіб поширюється лише на осіб, зазначених у пп. “а”, “в”-“з” п. 1 ст. 3 вказаного законодавчого акта. Цим підкреслено, що до кола суб’єктів відповідних обмежень та меж відповідальності за їх недотримання не належать особи, зазначені у пп. “б”, “и”, “і” згаданого пункту, а саме:

– народні депутати України;

– депутатти ВР АРК;

– депутати місцевих рад;

– сільські, селищні, міські голови;

-посадові та службові особи інших державних органів, органів влади АРК;

– члени державних колегіальних органів.

Крім іншого, передбачається, що обмеження, ще на три категорії осіб (абз. 3 ч. 1 ст. 27 Закону встановлені ст. 27 Закону №1700, не поширюються №1700) такі як:

1) Народні засідателі та присяжні – присяжні, звісно, не можуть мати нікого у своєму підпорядкуванні і самі нікому не підпорядковані.

2) Близькі особи, які прямо підпорядковані один одному у зв’язку з набуттям одним з них статусу виборної особи – у розумінні Закону №1700 виборні особи – це Президент України, народні депутати України, депутати Верховної Ради АРК, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови (ст. 1 Закону №1700)

3) Особи, які працюють у сільських населених пунктах (крім тих, що є районними центрами), а також гірських  населених пунктах (крім тих, що є районними центрами), а також гірських населених пунктах – соціальні та природні умови виключають можливість дотримання такими особами загального правила щодо обмеження. Як правило, у сільських та гірських населених пунктах населення складається із сімей, які живуть споріднено, і дотримання обмеження у цих випадках буває неможливо.

У випадку з органами місцевого саморядування обмеження щодо спільної роботи близьких осіб поширюються лише на посадових осіб місцевого самоврядування.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 2 Закону України від 07.06.2001 р. №2493-ІІІ “Про службу в органах місцевого самоврядування” посадова особа місцевого самоврядування – це особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

Але разом із цим, якщо близькі особи прямо підпорядковані одна одній, то з набуттям однією з них статусу виборної особи обмеження щодо спільної роботи близьких осіб на них не поширюватиметься. Слід зазначити, що перелік винятків щодо обмеження спільної роботи близьких осіб є вичерпним.

 

 

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.