З метою виконання в повному обсязі законодавства України в частині застосування української мови у закладах освіти ( дошкільної, загальної середньої, професійної та вищої) уроки, лекції, практичні, семінарські заняття та навчально-виховні заходи в рамках освітнього процесу повинні відбуватися українською мовою. Державна мова має використовуватися як мова навчальних матеріалів, ведення занять, різноманітних заходів, спілкування педагогічних, науково-педагогічних та інших працівників зі здобувачами освіти в рамках освітнього процесу.

         Реформа освіти включає в себе обов’язково ведення навчального процесу тільки державною мовою, незалежно від статусу школи. Тобто навіть у тих школах, де навчання проводилося мовами національних меншин і корінних народів України, навчальний процес повинен здійснюватися тільки українською мовою ( виняток – предмети іноземних мов).

         При цьому,особи, які належать до корінних народів, національних меншин України і розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року, до 1 вересня 2020 року продовжують здобувати таку освіту відповідно до правил, які існували до набрання чинності новим законом “Про освіту”, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

         Згідно з частиною четвертою статті 7 Закону України “Про освіту” “у закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу”. Всього таких мов 24. Російської серед них немає.

                                                                                                     Відділ освіти управління освіти,

                                                                 культури та спорту ВК ТМР

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.