Останнім часом до Теплодарського бюро правової допомоги звертаються громадяни з питанням про порядок виходу із садівничого кооперативу?

Розберемося з цим питанням з точки зору національного законодавства.

Отож, у ст. 2 Закону «Про кооперацію», вступний внесок – грошовий чи інший майновий неповоротний внесок, який зобов’язана сплатити особа у разі вступу до кооперативної організації.

Членський внесок – грошовий неповоротний внесок, який періодично сплачується членом кооперативного об’єднання для забезпечення поточної діяльності кооперативного об’єднання.

Одним з основних принципів кооперації є добровільність вступу та безперешкодного виходу з кооперативної організації (ст. 4 Закону). Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними тощо (ст. 6 Закону).

Правовим документом, що регулює діяльність кооперативу є його СТАТУТ. Статут кооперативу повинен містити, зокрема, такі відомості: умови і порядок вступу до кооперативу та виходу чи виключення з нього; права і обов’язки членів та асоційованих членів кооперативу; порядок встановлення розмірів і сплати внесків та паїв членами кооперативу та відповідальність за порушення зобов’язань щодо їх сплати; форми участі членів кооперативу в його діяльності; порядок обліку і звітності у кооперативі; умови і порядок повернення паю тощо (ст. 8 Закону).

Вступ до кооперативу здійснюється на підставі письмової заяви. Особа, яка подала заяву про вступ до кооперативу, вносить вступний внесок і пай у порядку та розмірах, визначених його статутом. Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу (ст. 11 Закону).

Як правило, в статуті садівничого кооперативу зазначається, що особі, що вибула із числа його членів, не повертаються вступні, членські та цільові внески, крім коштів, внесених на будівництво споруд загального користування, а нові члени товариства, прийняті замість тих, що вибули, сплачують вступний внесок, розмір якого встановлюється загальними зборами (зборами уповноважених).

Отже, спочатку треба ознайомитися зі статутом кооперативу, особливо із положеннями, які регулюють вступ до нього і вихід з членів кооперативу, а також про права, на які мають члени кооперативу. І якщо ви бажаєте бути членом кооперативу і користуватися послугами, на які мають право члени кооперативу, маєте написати заяву, сплатити вступний і членські внески (якщо іншого не передбачено статутом).

За правовими консультаціями звертайтеся до Теплодарського бюро правової допомоги за адресою: м. Теплодар, вул. Польова, 1, каб. №7, тел. (048) 709 26 71.

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.