№31-Р Про затвердження плану заходів щодо створення належних умов для безпечного та якісного харчування в закладах освіти міста Теплодар на 2020рік

06 лютого 2020р.                                                                                                      №31-Р

  

Про затвердження плану заходів щодо створення належних умов для безпечного та якісного харчування в закладах освіти міста Теплодар на 2020рік

 

Відповідно до статей 32, 42 Закону України  “Про місцеве самоврядування в Україні”, законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», на виконання пункту 1 доручення Прем’єр-міністра України від 25 жовтня 2019 року №37580/0/1-19, розпорядження Одеської обласної державної адміністрації від 25  листопада  2019 року  №1397/А-2019 “Про затвердження регіонального плану заходів щодо створення належних умов для безпечного та якісного харчування в закладах освіти Одеської області на 2020рік”, з метою створення належних умов для безпечного харчування у закладах освіти

 

 

  1. Затвердити План заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей у закладах освіти міста Теплодар на 2020 рік (далі – План заходів), що додається.
  2. Відділу освіти, культури, молоді та спорту управління освіти, культури та спорту виконавчого комітету Теплодарської міської ради інформувати департамент освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації про стан виконання Плану заходів щокварталу до 01 числа місяця, що настає за звітним періодом;
  3. 3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника міського голови, начальника управління освіти, культури та спорту Ковальова О.М.

 

 

Міський голова                                                                                                      М.В.Жовнір

                                                                                                                                                        Додаток

         до  розпорядження

                  міського голови

                                                                                                                                    від «06» лютого 20202р.

                                    №31-Р

 

 

 

План

 заходів щодо створення належних умов для безпечного харчування дітей

у закладах освіти міста Теплодар на 2020 рік

 

з\п

Назва заходу

Відповідальні за виконання

Термін

виконання

1

2

3

4

1.

Забезпечити проведення капітальних та поточних ремонтів харчоблоків закладів освіти , визнавши обсяг першочергових та перспективних заходів відповідно до вимог ДБН В.2.2.-3:2018 “Заклади освіти”.

Управління освіти, культури та спорту

ВК ТМР,

Керівники закладів освіти

Протягом канікул, на початок навчального року

2.

Провести паспортизацію харчоблоків закладів освіти на відповідність їх санітарно – гігієнічним вимогам.

Керівники закладів освіти

На початок навчального року

3.

Забезпечити належний контроль за створенням належних умов організації харчування дітей, учнів, вихованців з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.

Управління освіти, культури та спорту

ВК ТМР,

Керівники закладів освіти

Постійно

4.

Забезпечити проведення нарад, ” круглих столів” з організаторами харчування, що надають послуги з харчування у закладах загальної середньої освіти, з питань організації харчування, дотримання вимог законодавства щодо безпечності харчових продуктів, санітарних норм і правил.

Керівники закладів освіти

Протягом року

5.

Вжити заходів щодо належного матеріально – технічного забезпечення харчоблоків, їдалень,   у закладах освіти відповідно до вимог законодавства:

–                      забезпечити своєчасну заміну технологічного обладнання;

–                      своєчасно проводити капітальні та поточні ремонти харчоблоків, їдалень;

–                      забезпечити в достатній кількості заклади освіти посудом, інвентарем, мийними  та дезінфікуючими засобами;

–                      забезпечити в достатній кількості холодильним обладнанням.

Управління освіти, культури та спорту

ВК ТМР,

Керівники закладів освіти

Протягом року

6.

Забезпечити проведення комісійних обстежень закладів освіти з питань готовності до нового навчального року, зокрема з організації харчування дітей, за участю представників виконавчого комітету ТМР, управління освіти, культури та спорту ВК ТМР, Головного управління Держпродспоживслужби в Біляївському районі.

Управління освіти, культури та спорту

ВК ТМР,

Головне управління Держпроспоживслужби в Біляївському районі

Перед початком кожного навчального року

7.

Забезпечити організацію проведення лабораторних досліджень якості питної води, яка  використовується у виробництві харчових продуктів, на відповідність вимогам, установленим до води питної перед початком навчального року.

–           

Управління освіти, культури та спорту

ВК ТМР,

Головне управління Держпроспоживслужби в Біляївському районі

Перед початком кожного навчального року

8.

З метою організації безпечного і якісного харчування дітей:

–          приймати до закладів безпечні та якісні продукти харчування та продовольчу сировину, маркування яких відповідає вимогам законодавства;

–          заборонити отримання продуктів харчування, які швидко псуються (молокопродуктів, м’яса, м’ясних напівфабрикатів тощо) у кількостях, які не можуть бути використані в установлені виробником терміни реалізації;

–          дотримуватися технології приготування страв, санітарно-гігієнічних вимог, зокрема правил особистої гігієни працівників харчоблоків, їдалень, буфетів;

–          тримати на контролі питання щодо реалізації страв та продуктів харчування у буфетах, їдальнях закладів освіти відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації освітнього процесу;

–          не допускати використання їдалень, харчоблоків закладів освіти не за призначенням (обслуговування сторонніх фізичних та юридичних осіб)

 

Керівники закладів освіти

 

 

Постійно

9.

Здійснювати щоденний контроль за організацією харчування дітей в закладах дошкільної та загальної середньої освіти, зокрема:

–          -за дотриманням термінів реалізації харчових продуктів, умовами зберігання та технологією приготування страв;

–          -за належним веденням відповідної документації;

–          -за дотриманням перспективного меню, натуральних норм харчування учнів, технології приготування страв та веденням відповідної документації;

–          -за обов’язковим веденням документації з організації харчування дітей відповідно до вимог та переліку, які визначено спільними наказами МОН та МОЗ від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», а саме:

–          наказів про організацію харчування та визначення відповідальних осіб за організацію харчування дітей; 

–          журналу щоденного обліку дітей, які харчуються;

–          журналу здоров’я працівників харчоблоку;

–          примірного двотижневого меню;

–          щоденного меню;

–          картотеки страв;

–          зошита обліку відходів;

–          книги складського обліку;

–          журналу аналізу виконання норм харчування;

–          бракеражних журналів;

–          заявок на продукти;

графіків і маршрутів постачання харчових продуктів і сировини.

Проводити видачу готових страв лише після зняття проби медпрацівником закладу освіти  або (за його відсутності) іншою особою, відповідальною за організацію харчування, призначеною наказом керівника закладу;

здійснювати бракераж сирої продукції комірнику, завідувачу виробництва, кухарю із залученням медичного працівника закладу;

відбирати щодня за правилами добові проби кожної страви раціону і зберігати їх протягом доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня;

здійснювати контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням гарячих страв, соків, дотриманням режиму і графіків харчування дітей.

Управління освіти, культури та спорту ВК ТМР,

керівники закладів освіти

 

Постійно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

Забезпечити своєчасне проходження медичних оглядів працівниками харчоблоків, їдалень, буфетів закладів освіти  відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних оглядів працівників окремих професій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення та може привести до поширення інфекційних хвороб» та своєчасне відсторонення від роботи працівників, які виявилися носіями кишкової або стафілококової інфекції.

Керівники закладів освіти

 

Постійно

11.

Організувати проведення широкої санітарно-освітньої роботи серед

персоналу, учнів закладів освіти з питань здорового харчування, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, харчових отруєнь.

 Керівники закладів освіти

Постійно

 

   Керуюча справами                                                                                          О.П. Зорило